10 maj 2019

Platser att se och saker att göra gratis i Helsingfors den här sommaren

Idag tänkte jag att det skulle passa bra att göra en lista på ställen som kan vara intressanta att se i Helsingfors. Det är kanske främst promenadrutter, men åtminstone vissa av ställena är såna som jag inte kände till innan vi gjorde research om vad det finns att se inför förra sommarens utflykter. I den här listan finns inte alla ställen vi besökte förra sommaren, vill du se hela den listan är det bara att klicka på föregående länk.

Alla ställen är också ställen vi haft med oss vår hund, men vissa ställen kan ha vissa begränsningar eller områden där man inte får ha med sig hunden. Och såklart ska hunden vara kopplad!

Om du har tips på andra intressanta ställen att se i Helsingfors, gärna gratis, lämna en kommentar!

Körsbärsparken i Kasberget

Precis som många andra älskar jag då körsbärsträden blommar, och ett av de bästa ställena att se det här i Helsingfors är körsbärsparken i Kasberget. Träden blommar i maj, och man kan följa med utvecklingen på deras webbsida så man vet vilken dag det lönar sig att åka dit. Jag tror vi varit dit alla år vi bott i Helsingfors. Just för att det är så kort tid de ändå blommar så brukar det kunna vara väldigt mycket folk där. I maj ordnas också Hanami-festligheter. En liten bit därifrån finns också en park i japansk stil. 

Här hittar du inlägget och bilderna från då vi var dit 2018.


Promenaden runt Tölöviken är drygt två kilometer och är en riktigt skön och trevlig promenad då det är fint väder. På ena sidan finns en rad med stora äldre villor som är väldigt fina. I närheten finns Vinterträdgården, Borgbacken och Finlandiahuset. 

Första delen av det här inlägget är från en promenad runt Tölöviken 2018.












Turholmsparken

Då vi bodde på Degerö förut bodde vi bredvid den här parken, och det är nog ännu ett av mina favoritgrönområden i Helsingfors. Det är ganska stort område, och man kan välja att gå i skogen, hålla sig i parken, eller gå över till en av de små öarna det finns en bro över till. Supermysigt ställe, och man kan lätt planera promenaden efter hur långt man har lust att gå. Dessutom tycker jag det är väldigt fint ställe!

Andra delen av det här inlägget är om en promenad där 2018, och det här innehåller bilder därifrån 2017.









Haga rhododendronpark

Det här var en väldigt spännande och lite annorlunda park, tyckte jag. Förstås för att det fanns massor av rhododendronbuskar överallt, men också för att stigarna var träspångar. Jag tyckte också naturen var lite annorlunda jämfört med då man vanligen går i parker och skogar här. Och såklart massor med vackra blommor!

2018 gjorde vi vårt första besök till parken. Tyvärr lite för tidigt, men här hittar ni det inlägget.









Brunnsparken och Eira

Speciellt sommartid tycker jag det är värt att gå en runda i Brunnsparken, Eira, och områdena i den här trakten. Det är mycket fint, finns många vackra hus, och beroende hur du väljer att gå kan du också se flera fina kyrkor. Ett område av Helsingfors som är väl värt ett besök!

Här hittar ni inlägget om då vi gick omkring i de här områdena sommaren 2018.






Blåbärslandet

Om man vill ta en lite kortare promenad på ett ställe som inte har en massa trafik är Blåbärslandet ett bra alternativ. Nuförtiden finns det dessutom en bro mellan Blåbärslandet och Fiskehamnen. Det ligger precis bredvid Högholmen. Här finns också en ganska stor badstrand. 

Här finns inlägget om då vi gick en runda där 2018.











Nordsjötoppen

Nordsjötoppen är ett cirka 60 meter högt "berg" som gjorts efter att det tidigare varit någon form av avstjälpningsplats. Nu är det istället en otroligt vacker plats med utsikt över bland annat Nordsjö hamn. Jag tyckte Nordsjötoppen vad riktigt fin och hade vacker natur. Det blir en rejäl och delvis ganska brant vandring upp. Kom ihåg att ta med vatten, speciellt om det är varmt! 

Andra delen av det här inlägget är från vårt besök till Nordsjötoppen 2018.









Malmgårdstoppen

Malmgårdstoppen är en annan hög punkt i Helsingfors. Till och med den högsta punkten i Helsingfors. 90 meter hög. Du kan välja att gå upp för backen från lite olika håll, eller gå upp för 426 trappsteg för att nå toppen (vilket betyder att där alltid är fullt av folk som tränar). Också fast det kanske inte är speciellt vackert där uppe så är utsikten ändå något värt att se. Man ser så himla långt! 

Här finns inlägget från då vi var dit 2018.






Sveaborg
Sveaborg, och båten går från Salutorget

Sveaborg är en självklar plats att ha med på den här listan! Om du har planer på att försöka se större delen av Sveaborg under besöket ska du ha med dig vatten och bra skor! Det tar förvånansvärt länge att gå runt allt, också fast man inte stannar till så länge någonstans. Här finns många vackra byggnader, och om du är historienörd finns det massor att läsa och lära sig om den här platsen. Förutom de vackra byggnaderna finns det massor av fina landskap och utsikter, och ett och annat museum. Också uppfriskande med en plats där det knappt finns några bilar alls, och man istället kan vara nära havet. Sveaborg har sedan en massa år tillbaka varit ett av mina favoritställen i Helsingfors. Så fort någon frågar vad man ska se och göra i stan så föreslår jag Sveaborg. 

Här hittar ni inlägget om då vi var dit 2018.


Fårholmen

Den här promenaden behöver lite mera tid, men det är ett väldigt intressant utflyktsmål. Fårholmen är en ö en bit utanför Vik, men det är inte sådär direkt vatten mellan, utan mer träsk-aktigt, och en massa vass. Ut till holmen går en lång träspång. Väldigt annorlunda och spännande miljö! På vägen ut finns en del utkiksplatser för att titta på fåglar, eller bara för att se över vassen. Också Fårholmen (och Granholmen man kan fortsätta ut till) är förstås fina, men det är ändå kanske vägen ut dit som jag tyckte var mest intressant. Väl värt ett besök!

Inlägget om vår utflykt dit 2018 hittar ni här.







Svarta backen
Start t.ex. härifrån.

Om du vill ta en riktigt rejäl promenad kan jag föreslå Svarta backen och områdena där runt. När vi gick här var vi också till Nordsjötoppen, och promenaden blev runt 8,5 kilometer. Här finns också en hel del ruiner från första världskriget. Bland annat en massa spännande tunnlar och grottliknande ställen. Så om man inte känner för en länge promenad kan man också bara ta en sväng till bara just ruinerna och tunnlarna. Vad vi märkte fanns det ingen direkt info på plats om det, och vissa av ruinerna börjar vara ganska igenvuxna, så om man är intresserad lönar det sig att läsa på om stället innan man åker dit, för det kanske ger en mer då.

Första delen av det här inlägget handlar om vår promenad här 2018.





Nybondas friluftsområde

Precis i närheten av Svarta backen finns Nybondas friluftsområde. Här kan man också välja lite hur lång promenad man vill ta. Och här finns ett gammalt batteri från första världskriget. Det togs aldrig i användning, men blev färdigbyggt. I övrigt tycker jag det här var en väldigt trevlig promenadrutt, och vi kommer säkert åka tillbaka dit den här sommaren. Det är väldigt tyst och lugnt, nära till vattnet, men ändå till större del i skogen. 

Här finns inlägget om då vi var dit 2018.








International Grand Market

I slutet av sommaren kommer alltid den internationella marknaden till Helsingfors. Vi har besökt den alla år hittills, och förra året var vi till den då den var i Vanda också. Också fast man inte har planer på att köpa något tycker jag det är intressant att gå runt och titta på vad det finns. Mina favoriter där är blommorna, maten och sen brukar det alltid finnas någon som säljer någon form av goda snacks. Förra året var det chips. Den här marknaden åker runt i Finland under sommarhalvåret, men brukar avsluta i Helsingfors. På deras webbsida kan du hitta mer info om vilka städer de besöker.

Här finns inlägget om då vi besökte marknaden 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar