Den här guiden är skriven under 2011-2014 då jag själv bodde i England. Den har inte blivit uppdaterad sedan dess, och jag vet inte längre om allt som står här stämmer.
Tuition fees
Tuition fees
I England kostar det att studera. Från och med 2012 är avgiften upp till £9000 per år. Tidigare var den drygt £3000 per år, och alla som började innan 2012 fick därför gå hela sin utbildning utan att beröras av de höjda avgifterna och betalade alltså ”bara” drygt £3000 per år. Om du inte råkar ha runt £27000 sparat går det att ansöka om ett tuition fee loan från England också fast du kommer från Finland.
Student Loans Company
Om du väljer att ansöka om lån för dina tuition fees är det via Student Loans Company. Personligen har jag tyckt att de varit riktigt besvärliga att ha att göra med. Du borde få ansökan hemskickad då du tackat ja till en universitetsplats, och det är bara att fylla i ansökan och skicka den tillbaka till dem. Du måste fylla i en ny för varje år, men så länge du har rätt adress registrerad hos dem kommer ansökan att dyka upp i postlådan varje vår. Då du första gången ansöker om lånet måste du skicka med en bestyrkt kopia av ditt pass. Jag hade otroliga problem med det här, och skickade in säkert fem olika och ingen dög, trots att alla var bestyrkta från ställen de sa att skulle duga. De ville inte heller berätta exakt varför ingen av kopiorna dög. De föreslog att man kunde skicka sitt pass till dem, vilket jag tillslut gjorde trots att jag verkligen, verkligen, VERKLIGEN inte ville göra det. Det är ju inte säkert på något sätt. Men som tur var fick jag fort tillbaka mitt pass, och min ansökan godkändes. Jag hoppas att det här har förbättrats sen jag skickade in min första ansökan 2011.
Du kan också ansöka om att ta ett, vad jag tro är, liknande lån som studielånet från Finland. Ifall du vill ha det lånet behöver du fylla i betydligt mer info än om du bara ansöker om lån för din tuition fee. Jag lånade bara pengar för mina tuition fees, och vet därför inte riktigt hur det fungerar om du vill ansöka om det andra lånet.
Du kommer att bli ombedd att börja betala tillbaka ungefär ett år efter att du gått klart din utbildning. Hur mycket, och om du ens behöver börja betala tillbaka redan då, beror helt på hur mycket du tjänar och var i världen du befinner dig. Sådan info kommer de be dig ge efter att du har slutat. Om du är bosatt i England påverkar det här lånet inte dina möjligheter att till exempel ta huslån i framtiden.
FPA – Studiestöd hemifrån
Som finsk medborgare har du såklart också rätt till studiestöd och studielån från Finland, också fast du avlägger en hel examen utomlands. Det här gör du precis som om du skulle studera i Finland, men det är en annan blankett. Det här kan du såklart också göra online. Eftersom de inte kan få några uppgifter om dina studier utan att du skickar in det själv kommer de be dig skicka bevis att du studerat hela året, hur dina studier går och om du kommit vidare till nästa år varje sommar. Det de är ute efter är saker som betyg och brev som berättar att du fortsätter dina studier och att du kommit vidare till följande år. Från universitetet kan du också få papper som till exempel intygar att du är studerande där, och de vill troligen ha en kopia av ett sånt papper då du först börjar studera så de vet att du faktiskt studerar där du sagt att du studerar. De vill också veta om du får någon form av lån, stipendier eller liknande någonstans ifrån, alltså också om du får pengar från England. Om du bara tar lån för dina tuition fees kommer det inte påverka på ditt studiestöd.
Det lönar sig att skicka in bevisen så fort som möjligt så du inte blir utan pengar någon månad. Då det kommer till bostadstillägget gäller det att komma ihåg att skicka in nya uppgifter ifall ditt kontrakt tar slut/förnyas. Eftersom många kontrakt är sex eller tolv månader och inte gäller tillsvidare behöver du komma ihåg att skicka in de nya uppgifterna, eller meddela att kontraktet förlängs i tid så du inte blir utan bostadstillägget.
Registration
Då utbildningen börjar kommer du troligen ännu att behöva registrera dig. Det här ber de dig oftast göra online via en länk de skickar till dig. Som förstaårsstuderande behöver du troligen också visa upp originalet av de betyg du sagt att du har då du skickat in dina ansökningar. Så, du behöver alltså ha med dig originalet och betygen översatta till engelska. Då jag började kollade de bara att jag faktiskt hade dem, och inget mer. Efter det här får du ditt studiekort, och du borde vara registrerad som studerande vid ditt universitet. Åren efter det borde du bara behöva registrera dig online. Hur de här sakerna går till på just ditt universitet kommer de att förklara då du väl börjar, någon form av introduktion brukar hållas innan det är dags för registrering det första året.
Hej, bra info! Ett tag sedan du skrev detta men ville höra om du kunde hjälpa mig med Student Finance och Student Loan Company. Bor i Sverige och skall förhoppningsvis börja plugga i Storbritannien, har också tagit IB kurser. Har blivit lite osäker på om jag faktiskt kan och är eligible att få ett tuition fee lån genom Student Loans Company då jag hela tiden ser att man KANSKE kan få ett lån beroende på situationer etc. Hur sannolikt är det att man får ett 9000 pund lån (ungefär)? Hur funkar återbetalningar? Har du på något sätt fått några problem med återbetalningar? Ansökte du till CSN lån utöver, och om du gjorde, orsakar det problem med det brittiska lånet? Får inte väldigt mycket information från min skola så har en del frågor här, uppskattar vilka svar du än kan ge mig!
SvaraRaderaMVH Alexis
Hej!
RaderaOm du har lust kan du skicka ett mail åt mig (sandrasdream[at]gmail[punkt]com) så kan jag skriva ett lite längre svar åt dig om det här! :)