lördag 15 november 2014

10. Sjukvård: NHS, GP, läkare och tandläkare

Den här guiden är skriven under 2011-2014 då jag själv bodde i England. Den har inte blivit uppdaterad sedan dess, och jag vet inte längre om allt som står här stämmer.

Sjukvård
NHS står för National Health Service, och en GP är en General Practitioner.

Som heltidsstuderande har du rätt att få sjukvård precis som vilken brittisk studerande som helst. Det betyder att i princip allt är gratis för dig. Det fungerar inte som i Finland där du måste betala en årsavgift om du använder dig av hälsovården under året. För det mesta får man en tid inom 14 dagar om det handlar om något som inte är akut. De erbjuder också tider samma dag för mer akuta saker, men de brukar fyllas upp ganska fort.

Här finns det massor av hälsostationer i varje stad eftersom de delat in stan i områden. Du måste registrera dig vid en som finns i ditt område. Du kan kolla upp vilka det finns på NHS' hemsida (klicka på Services near you), och vilka just du har rätt att registrera sig hos. För att registrera dig behöver du ID, bevis på adress (till exempel vatten- eller elräkning) och så måste du oftast mäta blodtrycket och lämna ett urinprov. Det tar ett tag för dem att lägga in dig dig i deras register (de brukar berätta hur länge det tar), och efter det är det bara att använda sig av deras service. Om du är studerande kan det hända att ditt universitet har en läkarstation där du kan registrera dig oberoende av var i stan du bor.

Tack vare att det finns så många hälsostationer är väntetiden ofta väldigt kort, och hos vissa kan du till och med bok tid online. Du har rätt att välja om du vill gå till en manlig eller kvinnlig läkare, och du kan också välja en specifik läkare om du hellre vill det. På NHS hemsida kan du också kolla vad folk säger om de olika hälsostationerna, och det kan vara värt att kolla upp det. Om de fått väldigt dålig feedback kan det kanske löna sig att välja en annan.

En hel del av saker är gratis. Som sagt finns det ingen årsavgift, och många mediciner behöver du inte betala för. I vissa fall betalar du för receptet, men tror det rör sig om £7. P-piller är helt gratis. Vissa saker av det här kan variera från stad till stad tror jag, men tror inte det skiljer allt för mycket. Akutvård är också gratis.

Tandvård
Då det kommer till tandvård är det ganska lika, och de är förstås också en del av NHS. Du behöver registrera sig hos en tandläkarstation för att kunna använda dig av den, men det brukar gå relativt fort att få en tid då du väl är registrerad. Vilka NHS tandläkare du har rätt att välja mellan och vad folk sagt om dem går också att hitta på NHS hemsida, på samma sätt som hälsostationerna (klicka på Services near you, och välj dentists). 

Till skillnad från sjukvården är tandvården inte gratis (det finns undantag). Här finns det tre olika ”grupper”, och du betalar enligt vilken grupp det som behöver göras är i. Första kostar £18.50, andra £50.50 och den tredje är £219 (kostnaderna kan haändrats sen jag skrev det här). Det här betyder alltså att du betalar någon av de är summorna för ditt besök. Så det är inte olika kostnader beroende på exakt vad du gör, utan det beror på vilken grupp det hamnar i. Till exempel att lappa tänder hör till grupp två, och det spelar ingen roll hur många tänder de lappar du betalar ändå samma summa.

I England använder man sig av amalgamplomber längre bak i munnen. Om du vill ha vita plomber där också är du tvungen att betala en hel del mer, eftersom det kommer att göras privat (många NHS-tandläkare verkar också erbjuda att göra sådana saker som räknas till privatvård). Jag tror också du kan få vita plomber utan att betala extra om du till exempel är allergisk mot något i de ”vanliga” plomberna.

Den privata sidan av vård i England har jag tyvärr ingen erfarenhet av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar