18 september 2014

Pride

I lördags var vi på bio eftersom vi tyckte det var så längesen sist (sist vi var på bio var i mars!), och då de erbjöd 40% off på biljetterna så fanns det ingen orsak att inte gå! Vi valde att se filmen Pride som hade haft premiär dagen innan.

Det visade sig vara ett riktigt bra val, för vi älskade båda filmen! Det är en brittisk film som är verklighetsbaserad, och där merparten av karaktärerna är baserade på riktigt personer. Många av dem intervjuades då filmen skrevs (och de hittades genom en kort dokumentäraktig film de själva hade gjort under 80-talet), och åtminstone en av dem var med under en stor del av produktionen. Det är dessutom en film om en del av den brittiska historian som jag inte kände till. Också fast jag nog hört om the miners' strike under 80-talet var jag inte så insatt i det, och hade absolut ingen aning om att det fanns en koppling till homosexuella, och vilken betydelse de båda grupperna haft för varandra. Otroligt intressant att lära sig om och att läsa om! Det var också väldigt uppfriskande att se en film som handlar om 80-talet, och till viss del om homosexualitet, men UTAN att fokusera knappt alls på HIV/AIDS (det nämns, men spelar en minimaaaaaal roll i filmen och är inget som egentligen hänger ihop med resten av storyn). Det har kommit så mycket (bra) serier, filmer och böcker om det på sista tiden, att det var kul att se något utan fokus på just det ämnet. Och det var också skönt att se en film där man mådde bra och log i slutet (trots vissa sorgliga grejer). Den här filmen är dessutom riktigt rolig! Jag gillade också att jag kände igen så många av skådisarna, och så många skådisar jag gillar var med (fast det är kanske inte så underligt, älskar ju brittiska serier, TV och filmer och har därför sett en hel del sånt).

Kort sagt handlar filmen om the miners' strike, och gruppen Lesbians and Gays Support the Miners som sattes upp för att hjälpa dem. Tyvärr var ju det där med homosexualitet inte sådär jätteuppskattat av alla under 80-talet, och den här gruppen märker att det är svårt att hitta en mining community som vill ta emot deras pengar och hjälp. Tillslut hittar de en liten by i Wales som tackar ja till deras hjälp. Trailern här under sammanfattar ganska bra vad det handlar om!

Det här är absolut en sevärd film om man vill se något lite, lite annorlunda, och speciellt om man gillar brittiska filmer och/eller verklighetsbaserade filmer!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar