Nu är det nog dags att prata om våra planer

Ja! Det är äntligen dags att prata om våra planer som jag har babblat om utan att berätta något (och därför säkert irriterat både en och annan). Och vi tar det från början nu!

Originalplanen för flera år sen var att vi från England skulle flytta till Stockholm 1-2 år, och sen återvända till Finland. Vi kände inte för att återvända riktigt genast, men ville ändå vara nära Finland.

Planen det senaste året har varit att bo i Barcelona 6-12 månader, sen Berlin 6-12 månader, sen Stockholm 6-12 månader, och sen återvända till Finland. För liksom, varför inte?

Våra nya planer, och alltså planerna som nu blir verklighet, är att stanna i Finland. Det finns flera orsaker till det här, och jag ska försöka förklara dom här, för jag gissar att de finns de som tycker vi är lite dumma som väljer att återvända till Finland och sen stanna, trots att vi både hade planer och möjlighet att göra något annat.

1. För det första handlar det inte om att vi inte gärna skulle vilja bo på alla de där andra platserna, och det handlar inte heller om att vi inte skulle kunna göra det. Men en av orsakerna till de ändrade planerna är att efter att ha sökt flera tiotals jobb utan att höra något tillbaka minskade ivrigheten ganska mycket.

2. En annan orsak är att projektet jag håller på med görs mycket, mycket enklare om vi är i Finland. Det betyder också att det kan göras mycket större från början, och jag kan mer ordentligt satsa på det. Mer om den här hemlisen kommer ännu innan månaden är slut!

3. Också fast vi väldigt, väldigt mycket ville bo i de andra länderna skulle det handla om mycket pengar och en hel del strulande hit och dit med boende och allt som behövs för sånt. Möbler och allt småplock, och att sen göra sig av med allt igen då det är dags att flytta. För att inte prata om alla anmälningar och övrigt pappersarbete som skulle krävas.

4. Vi ser framemot att kunna bygga upp ett hem som vi inte köper saker till för att vi måste, utan för att forma det till hemmet vi vill ha, och därför skaffa saker vi verkligen vill ha och som vi tänker ha lite längre. Och därför också kan satsa lite mer på det! Ska bli skönt att inte tänka "men det ska ju ändå åka ut snart".

5. Vi ser också framemot att vara närmare vänner och familj och kunna umgås med dem mer regelbundet, och till på det äntligen bjuda dem hem till oss utan en massa strul och pengar involverade!

6. När vi gjort vårt beslut att ändra riktning kändes det så himla, himla bra i magen. Det kändes som ett enormt orosmoln hade lyft, och vi var både betydligt gladare än vi varit på en tid. Jag var så ivrig inför det hela att jag inte kunde sova på hela natten efter att vi pratat om det (jag låg vaken och tittade runt på möbler och en massa grejer vi behöver till vårt hem). Jämfört med allt som skulle krävas för de andra flyttarna finns det cirka noll problem nu. Är ju inte helt sant att det inte finns några problem, men de känns så små och obetydliga jämfört med allt vi annars skulle vara tvungna att fundera på och ordna.

Det känns så bra, och vi är så glada med vårt beslut. Också fast vi så himla gärna skulle följt vår andra plan, så säger magkänslan och våra humör att det här är mer rätt. Jag har "pendlat" mellan mitt ena hem och föräldrarnas hem i över SJU år nu. Sex av dom åren har jag varit tvungen att resa med endera färja eller flyg i flera timmar, och det har både kostat och krävt en hel massa tid och tålamod. Och släpande på tunga väskor! Det känns nästan som om jag levt ur min resväska under hela den här tiden. Nu då min flygrädsla dessutom blivit värre är hela jag orolig ett bra tag inför varje flygresa, och det förstör så mycket. Jag hade nästan konstant en orolig känsla någonstans i kroppen, för jag var hela tiden medveten om att jag hade en flygresa framför mig inom en snar framtid eftersom vi bodde utomlands. Jag kunde helt känna hur den där känslan släppte då vi bestämde att vi skulle bli i Finland. Vi har visserligen sagt att vi ska försöka resa så mycket vi har tid, lust och råd med, men det är ändå så skönt att veta att jag inte har regelbundna flygresor framför mig hela tiden.

Den viktigaste faktorn har nog varit hur det här beslutet har fått oss att må.

I dagsläge är det väldigt mycket frågetecken och inget är riktigt klart, men med största sannolikhet kommer vi att finnas i huvudstadsregionen från och med en ganska snart framtid. Så om någon vet något om en ledig tvåa i Helsingfors, hojta till!

3 kommentarer:

  1. Det kommer bli awesome, det är jag säker på :)

    SvaraRadera
  2. Åååh, är SÅ kul att ni kommer bli i Finland!! Och kommer ni dessutom finnas i huvudstadsregionen är det väldigt enkelt att resa dit härifrån Åland ;)

    SvaraRadera
  3. Det låter som on ni har gjort rätt beslut. Hoppas på att allt löser sig. :)

    SvaraRadera