12. Jobb

Den här guiden är skriven under 2011-2014 då jag själv bodde i England. Den har inte blivit uppdaterad sedan dess, och jag vet inte längre om allt som står här stämmer.

National Insurance Number
För att jobba i England behöver du ett National Insurance Number (NINo). Det här numret behöver din arbetsgivare. Många arbetsplatser är okay med att du inte har ett då du börjar jobba, men du behöver skaffa ett så fort som möjligt. Det här numret används för socialskydd och delvis då det kommer till skatterelaterade grejer. Du kan läsa mer om det här.

För att skaffa ett sånt här nummer behöver du kontakta Job Centre Plus och boka en tid för en intervju. I stora drag handlar den här intervjun mest om att de ska kolla att du är den du säger att du är. Som EU-medborgare borde den här intervjun inte vara något problem alls.

Efter det här kommer ditt NINo att skickas till dig, och det är redo att användas.

CV
På en engelsk CV behöver du inte ha med ett foto av dig själv, om du inte söker ett jobb där ditt utseende på något sätt kan tänkas ha betydelse (till exempel om du söker jobb där du kommer synas i TV). Inte heller ditt födelsedatum behöver finnas med. Du behöver inte nämna din nationalitet, men i vissa fall kan det att du inte är britt visa på att du känner flera kultur och kan flera språk och kan eventuellt se bra ut på din CV. I England är man väldigt rädd för att råka diskriminera någon på grund av någon av de här sakerna då man söker jobb, och därför vill de att man lämnar bort sådan här info från sin CV. Så i princip vill de bara veta saker om tidigare jobb och liknande.

Några sidor att kolla upp då det kommer till att skriva en engelsk CV:
Andra sidor som också brukar erbjuda hjälp för hur man skriver en bra brittisk CV är jobbsökarsidor som till exempel Monster och Reed.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar