Galen vecka

Måste skriva om den sista veckan jag var hemma i Finland nu under jullovet. Galen vecka!! Natten mellan 25e och 26e började det storma och fortsatte större delar av 26e, och lite till och från senare under veckan igen. 1-tiden på natten den 26e for strömmen hemma hos oss, och då också hörbarheten på mobilerna. Vi började morgonen med att göra oss av med lite träd som fallit över vägen en bit från oss.

Mammas växthus hade rullat iväg. Det har aldrig hänt förut, trots att det blåst ganska hårt då och då! Det hann rulla iväg en eller två gånger till efter att vi ställt det rätt väg. Sen lade vi det på rätt plats och spikade fast det ordentligt.Vi tog en promenad upp längs en skogsväg där vi bor, och det var galet hur många träd som låg kors och tvärs!
De lutar pga hur mycket det blåser. En stund senare såg jag ett träd falla där.
Elledningarna låg nere på antalet ställen, och det kändes som det ramlade träd lite hel tiden. Här hängde först det här trädet över ledningarna. Då det hade blivit borttaget föll det ett till kanske en meter ifrån det här.

Vi fördrev kvällarna med att spela kort och lite olika spel. Hur trevligt som helst, men efter några dagar blir man lite smågalen.

Vi var till Salo en sväng, och medan vi var där hann ett träd falla över vägen en liten bit ifrån stan. I en skog bredvid vägen såg det ut som om ungefär vartannat träd hade fallit.
Hann göra mängder av shorthand under den veckan. För tja, vad kan man göra då man inte har el och det är kolmörkt överallt?
Det gick så långt att kommunen fick ordna tillfällig bostad för människor som inte hade lika bra tur som oss. Vi har ett gammal hus, så i princip all uppvärmning är med hjälp av vedspis, oberoende av om vi har el eller inte. Och delar av vintern brukar vi ändå laga mat på vedspisen, för den är ju ändå varm. + att vi har gammal vedbastu där vi kan tvätta oss. Alltså led vi ingen större nöd alls, men man blev ändå lite smågalen. Tycker betydligt mer synd om de som inte hade samma möjligheter som oss.
Hörbarheten på mobilerna fick vi tillbaka på onsdagkväll (28e), då när alla våra grannar fick tillbaka elen. Men eftersom en ledning hade blivit ryckt från vårt hur fick inte vi någon el. Den fick vi fixad först 1a januari (fast då hade jag redan åkt tillbaka till England). Knäppt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar