15 september 2021

James 11 månader


14 september blev James 11 månader! Helt sjukt hur fort tiden går. Hur kan den vara bara en månad kvar tills han blir ett år?!

Den här månaden var det inte heller rådgivning, så måtten är inte väldigt exakta. Speciellt hans längd är svår att få rätt då vi mäter här hemma.

Vikt: 9,4 kg
Längd: ~72 cm


Nu har James börjat rada grejer in i varandra och på varandra. Han har burkar man ska stapla på varandra, och han gillar att rada dom in i varandra, eller pröva lägga andra leksaker i dom. Ibland lägger han också grejer ovanpå burkarna. 

Han började för ett tag sen ställa sig upp på alla fyra. Han gjorde det ibland redan då han var yngre, men efter att han började åla omkring så tappade han intresset eftersom han kunde ta sig fram så smidigt. Nu har han hittat intresset igen. Det går lätt och smidigt, men han kryper inte så ännu. Han föredrar att åla. 

Då han är på alla fyra börjar han ibland lägga ena benet under sig som om han ska sätta sig, men ångrar sig sen. Det ser ut som om det är mer en automatisk grej än att han egentligen har tänkt göra det. Igår då han klättrade på mig satte han sig för första gången, från att ha varit på knä, på ett sätt så det verkade vara med vilja.

Nu har han också sedan en dryg vecka tillbaka börjat vara nöjd med att sitta på golvet, också utan stöd. Fortfarande inte jättelånga stunder, och det är ännu ganska vingligt, men en enorm förbättring jämfört med tidigare då han mer eller mindre genast försökte hasa sig ner på rygg. Då han tycker det är tillräckligt tycker han fortfarande att det passar sig att kasta sig handlöst bakåt, vilket inte känns helt optimalt, så man får vakta honom noggrant då han sitter.

Han har nu också börjat klättra, och dra sig upp på knäna, där han står och vinglar och blir så självsäker att han ibland glömmer hålla i sig och då riskerar att falla bakåt. Den här veckan har han första gångerna lyckats dra sig upp till stående. Krävs fortfarande att allt är placerat perfekt runt honom för att han ska lyckas hugga tag i soffan och dra sig upp. Igår ställde han sig också upp genom att hålla i sig i mina kläder... Men han lyckas ställa sig upp i alla fall!

Nu börjar han också stå ganska stadigt med stöd. Igår tog han också några små, små steg för att rätta till sin ställning då han stod och höll i sig i soffan. Ibland har han försiktigt flyttat fötterna lite, lite då man hållit i honom. Men utöver det har han inte ännu fattat att han kan ta sig framåt så.


James har lite försiktigt börjat första att plocka i sig fingermat själv. Mest vill han ännu leka med maten vi sätter framför honom, men långsamt har han börjat förstå att det ska in i munnen. Det är fortfarande inga stora mängder han känner för att äta själv, men det har i alla fall gjorts framsteg! Majssnacks, både såna med bara majs och såna som är majs och ärter, åt han först bara lite av, men senaste veckan har han på allvar fattat tycke för dom och smaskar nu i sig hela snacksen istället för att bara ta någon tugga och sedan leka med resten eller kasta det på golvet.

Han har också lärt sig öppna tejpen på blöjan om han är utan kläder. Han gör det inte alltid, men det händer att han passar på att öppna blöjan igen medan man tvättar händerna mellan att ha fått på honom en ren blöja och att man klär på honom.

I övrigt fortsätter han vara en väldigt glad unge som för det mesta är på gott humör. Nu sen han börjat klättra har hans temperament och envishet kommit fram ännu tydligare, och han blir SÅ arg då man lyfter bort honom från ställen han inte får vara på, eller han nekas att göra något. Han vrålar och gråter en kort stund, och är riktigt arg. Och för det mesta ålar han raka vägen tillbaka till stället man plockat bort honom från.

Under den här månaden har också tand nummer 5 och 6 dykt upp, framtänderna uppe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar