12 oktober 2018

Vi försöker ändra våra matvanor

För några veckor sen bestämde vi oss för att det var dags att börja äta lite bättre igen. Vi hamnade någonstans i en dålig spiral där vi inte orkade laga mat så det blev att hämta någonstans ifrån, och det i sin tur gjorde att vi inte kanske hade lika mycket ork som vi skulle haft om vi skulle fixat egen mat, och så vidare. Vi har alltid gjort större delen av maten hemma själva, men på sista tiden har vi båda haft ont om ork och tid, och det har blivit lite för ofta att lite för lätt hämta någonstans ifrån, för vi har inte haft något planerat. Så då vi varit hungriga och bara inte orkat först komma på vad vi vill äta, sen skaffa ingredienserna och sen ännu laga maten så har det blivit för många genvägar.

Vi har börjat med lättare delmål. Det första är att försöka faktiskt göra mer eller mindre all mat hemma, göra matlistor och veckohandla. Det ska också främst vara lätta maträtter som går snabbt att laga, men som är goda och vi tycker om på riktigt, för den kombinationen gör att vi också orkar laga mat fast det varit en lång dag och vi båda är trötta. Det betyder ju också att vi inte gör varenda del av maten själva, utan ibland kan någon komponent till exempel vara fryst eller på annat sätt färdigt, men vi fixar ändå ihop rätten själva och det är inte hämtmat.


Vi försöker också få in minst en köttfri rätt per vecka, ofta är det fler. Vi har alltid ätit en del köttfritt, men i och med att jag oftast är riktigt petig med mat har dom flesta nya köttfria recept vi prövat blivit ratade eftersom de mest bara äcklat mig (vilket betyder att om vi fortsätter ha det på menyn kommer vi/jag inte ha lust att äta det, och vi är tillbaka på ruta ett), så vi försöker en hel del nya köttfria rätter för att hitta nåt vi båda gillar och försöker också byta ut köttet till något annat i maträtter vi annars brukar laga.

Vi försöker också få i oss mer sallad till varje måltid. Sallad har ändå för det mesta varit med, åtminstone i någon form, men nu försöker vi äta mer sallad och fler grönsaker per måltid istället för att som ibland förut enbart gurka eller tomat eftersom det var det som fanns i kylskåpet. Och vi försöker också alltid ha frukt hemma.

För att vi inte ska ge upp eller inte orka hålla oss till matlistan så har vi också skrivit in snabbmat någon gång ibland, för det känns på något vis lättare att ignorera sina cravings och sug efter det då man har en dag då man vet att man får äta det, istället för att bara för all framtid låta bli och då lättare ge efter och äta det fast man tänkt något annat. Vi har också bytt ut större delen av läsken till smaksatt bubbelvatten (mina favoriter är smultron och hallon!), vilket funkar hur bra som helst för mig för det mesta. Jag vill ibland ha något med kolsyra, och gärna med god smak, men det behöver inte nödvändigtvis vara läsk. Vi har inte heller förbjudit godis och snacks. Vi äter inte sånt väldigt ofta som det är, så det var inte något vi var i superstor behov av att ändra på.


Som sagt är jag väldigt petig med mat, vilket gör det svårt också med recept med kött i. Det finns massor jag inte tycker om, och massor av kombinationer jag absolut inte skulle klara av att äta regelbundet. Vi prövar gärna nya recept, men i och med att målet nu till en början är att främst fixa mat som går lätt och snabbt går såå många recept bort. Under veckorna har ingen av oss lust att lägga ner enorm tid varje kväll på att fixa någon väldigt krävande rätt (och att fixa och frysa in funkar inte för mig, jag hatar överlag återuppvärmd mat), men vi har ändå lyckats bra med att fixa ihop matlistor som inte blir för enformiga och där samma maträtt inte dyker upp för ofta. För det är också något som gör att man tappar intresset för att hålla sig till listan.

Vi försöker skaffa olika typer av lite nyttigare snacks för när nån av oss blir riktigt sugen på något gott, så vi kan dämpa dom cravingsarna. För mig är det absolut svåraste tiderna då jag är sjuk eller runt mensen. Då är det supersvårt att stå emot! Men ganska bra har det ändå gått att hålla sig till matlistan också då, men det har kanske blivit lite fler sötsaker och snacks. Och det är ändå okay, tycker jag. Det var lunch och middag vi försökt få ordning på, åtminstone till en början.


Ingen av oss är intresserade av någon sträng diet, vi är fortfarande inne på att vi kommer äta det vi vill ha och det vi tycker är gott. Målet är som sagt att försöka göra mer eller mindre all mat hemma och ändra det till bättre än vad det varit på sista tiden. Och hittills har det gått riktigt bra.

Idag är vi inne på dag 59 som vi följt vår matlista, och också fast det blivit några ändringar och omflyttningar så har vi hållit oss till den! Och jag är faktiskt lite stolt över oss.


Hur lägger ni upp matshoppandet och matlagandet? Gör ni matlistor och veckoshoppar, eller hur burkar ni göra? Vilka är era favoriträtter, och har ni tips på bra recept?

Och är det någon som skulle vilja ta del av vår matlista lite då och då för att få idéer? Jag vet inte hur bra våra matlistor är, men jag brukar tycka sånt är intressant att läsa om, och det brukar ge mig förslag till vad vi kan laga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar