21 januari 2013

Snökaos

Att England inte kan hantera snö väldigt bra är väl ingen större hemlighet direkt. Förra vintern kom det bara yttepyttejättelite snö. Bara så mycket att det blev ett tunt lager på bilarna och på marken syntes det inte ens. I onsdags och torsdags varnades det plötsligt för snöoväder i mer eller mindre hela landet, vilket ledde till att folk i vissa städer hamstrade åt sig varor så att vissa av butikshyllorna var helt tomma. Här hände inte det, och ingen hade väl egentligen trott att det skulle komma snö. Det snöar liksom inte här. Inte ens fast resten av landet får snö. Vi får bara regn.

På fredagmorgon tittade vi ut genom fönstret och möttes av den här synen:



Det var mer eller mindre snöstorm ute. Och det höll i sig. Lovades regn senare under dagen, men istället snöade det. Blöt snö. Riktigt blöt snö! och däremellan lite slask. Mängden på marken var inte mycket att tala om. Ett tunt lager slask.

Tyvärr är ingen mängd snö eller slask i det här landet lite. Universitetet var stängt. Så också de flesta skolor och en hel del butiker. Folk hade problem att ta sig till jobbet, bussarna hade problem, det var massor av trafikstockningar. Polisen sa att man inte skulle ut på vägarna med något fordon om det inte var absolut nödvändigt. Alla bilar man såg slirade omkring. Det var minst sagt kaos. Som tur var hade Per ledigt och behövde inte ha problem med att ta sig till jobbet, och jag hade inte börjat uni ännu (hade en uppsats jag ville lämna in, men det fick bli).

Mot kvällen var det inte längre så mycket snölager ovanpå, det var mest bara slask. Staden twittrade glatt om hur duktiga de var på att sanda vägarna. Fast de har plogar plogade de inte vägarna, bara sandade dem. Det som skulle ha behövt var plogning, eftersom det fanns massor av slask på vägarna med ingen is överhuvudtaget. Staden lyckades till och med ha sönder en av sina plog-/sandbilar under den här ena dagens användning. Men som tur är har de två...
På grund av vädret, som kallades "severe weather conditions", fick det bli pyjamas och en bra bok för hela slanten. Vi var ut en sväng och till några butiker för att köpa några saker vi behövde (en ny färgkassett till printern bland annat). Och ja, vad kan jag säga? Det var blött och en massa vatten. Det var väl det värsta med vädret skulle jag säga. Gummistövlar skulle varit ett bättre val än vinterstövlar.
Det finns fortfarande kvar några riktigt isiga fläckar här och där på trottoaren, men snön var nästan helt borta redan på lördagmorgon (trots att polisen fortsatte varna). Så, det var den vintern? Lovas snö på torsdag igen, men det ändras antagligen innan vi hunnit så långt.

Många var i alla fall glada. Fredagens deadlines flyttades framåt och de som hade deadlines i början av följande vecka kunde söka förlängning om de inte kunde jobba då de inte slapp till biblioteket.

3 kommentarer:

  1. Det som förvånar mig är väl det faktum att ni fick mycket mer snö än vad vi gjorde här uppe i York, och det blev aldrig nånsorts kaos här :|
    Men som du sa, kanske det är för att nere i söder kommer det nästan aldrig snö, och här uppe i norr har Mac sagt att dom alltid får lite varje år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, stora delar av landet har ju haft snö några gånger redan den här vintern. Till och med mer än vi fick nu. Molnet kom väl över oss den här gången så vi fick mer. Värsta varningen var i södra Wales den här gången tror jag det var, och vi har inte sååå långt dit. :P York verkar igår i alla fall haft en rolling weather coverage pga snön. :P

      I Finland också här nyligen, enligt vissa, kollade aldrig upp själv så don't hold it against me om det är falskt ;), var det typ -30 i söder och mycket varmare i Lappland så.

      Radera
    2. Haha, okej x)

      Joo, förstod det :| Man får väl vara glad bara att vi var här istället och slapp dom graderna :P (jag må gilla vinter men -30 tycker tom jag är för kallt)

      Radera