Det finns många sidor där du kan kolla upp och jämföra flygpriser. Det är värt att kolla upp flera sidor eftersom priserna kan variera en hel del. Vill man göra det lite enklare kan man välja att använda sig av en sida som jämför en hel bunt med sidors priser. Två sidor jag använder mig av och som jämför ett helt gäng med olika resesidors erbjudanden är:
Skyscanner (här kan man också välja att titta på en hel månad för att se vilka dagar det är billigast att resa. Mycket praktiskt om man vill kolla upp när under en månad det lönar sig att resa om man vill ha billiga biljetter!)
Det är också värt att kolla upp olika flygbolags egna sida, för ibland händer det att de har några riktigt fina erbjudanden som inte nödvändigtvis dyker upp via jämförelsesidor. Det lönar sig också att tömma cacheminnet och cookies, för (det sägs i alla fall) att på vissa sidor är priserna billigare om sidan märker att du inte varit in där förut, men om den känner att du kollat upp biljetterna förut så kommer priserna att höjas.
Signa upp som medlem hos flygbolag du flyger ofta med, eller som du vet brukar ha bra erbjudande. Många av dem mailar om fina erbjudanden innan de börjar, och kan ha extra erbjudanden för sina medlemmar. Hos vissa kan man också samla poäng som man sen kan använda för att köpa till exempel flygresor för, och olika varor de säljer. Nuförtiden kan man samla poäng och/eller använda poängen också hos andra företag, som till exempel hos vissa hotellkedjor och då man hyr bil.
Billiga flygbolag vs. ”vanliga” flygbolag
Nuförtiden finns det en hel del billigare flygbolag. Eller åtminstone flygbolag som säger sig vara billigare än andra. Personligen tycker jag det beror på vad du är ute efter då det kommer till om du vill välja ett av de billigare bolagen eller ett av de ”vanliga”. Om du reser med enbart handbagage kan det löna sig att boka med de billigare där du oftast måste betala extra för övrigt bagage. Om du däremot reser med bagage som måste checkas in kan det ibland bli billigare att åka med något annat bolag, speciellt om ditt bagage väger lite mer (20kg eller över).
Hos de billigare ingår oftast inte maten i priset, men om det passar dig bra och du endera flyger bara en kort sträcka, eller hellre köper med dig något från flygfältet eller väl ombord på flyget är det inga problem. Hos andra bolag ingår någon form av mat i priset. Vad det är beror såklart på vem du flyger med, hur lång flygresan är, vilken klass du flyger och vilken tid på dygnet resan görs. Några av de lite billigare bolagen erbjuder nuförtiden också att du på förhand kan välja om du vill ha mat ombord (förutom det som de erbjuder på sin snacksmeny), och betala för det på förhand. Det här är oftast någon form av varm mat som du inte kan välja att köpa då du väl är ombord.
Väljer du att flyga med ett bolag där ätbart ingår, kom ihåg att meddela om du har någon specialdiet/allergier. Der här går oftast att göra online då du kollar uppgifterna om resan efter att du bokat, eller sen då du checkar in online. Jag har en och annan gång sett människor som endera inte kommit ihåg eller inte vetat att de måste anmäla sånt, och som sen blivit arga då de inte kunnat få mat enligt deras exakta önskemål, och dessutom mycket argt tackat nej till allt flygvärdinnorna och -värdarna erbjudit dem som de har som de kan äta.
Något annat som är bra att titta på då du väljer vem du flyger med är var flygplatserna finns. Speciellt de billigare bolagen använder sig ofta av flygplatser lite längre bort från städerna (fast många av dem försöker nu flytta sig till flygplatser närmare större städer eftersom de vill locka bland annat fler business-resenärer). Ta reda på var flygplatserna finns och vad det kostar för dig att åka mellan flygplatsen och hem/hotellet. Skulle du spara pengar, och kanske ännu viktigare: tid, genom att boka med ett aningen dyrare bolag och ha en kortare resväg då du väl är på marken? Kolla också upp vilken tid på dygnet flyget startar/landar. Vissa billiga bolag har en tendens att starta/landa vääääldigt tidigt, eller väääldigt sent. Kolla hur du tar dig dit/därifrån den tiden på dygnet så att du inte mitt i natten inser att det inte alls var så lätt som du hade hoppats.
Annat att tänka på
Hos många är det billigare att boka både dit- och tillbakaresan i en bokning, medan en enkelresa kostar mängder och åter mängder (nu pratar vi BETYDLIGT mer än en tur och retur). Om du bara behöver en enkelresa kan det vara värt att kolla hos de billigare flygbolagen, för deras priser för en enkelresa är inte nödvändigtvis högre än ungefär hälften av en tur och retur-resa. Där kan du spara mycket pengar, också fast du lägger till incheckat bagage.
Eftersom vissa flygbolag erbjuder bra priser på enkelresor kan det ibland löna sig att boka ena vägen med ett bolag och andra vägen med ett annat. Men det blir såklart också en hel del mer sökande och räknande och funderande och kräver alltså en hel del mer tid då du ska boka. Om du inte tycker det är jobbigt att använda lite mera tid till att kolla en hel massa sidor och räkna ihop slutsummor så kan man ibland spara pengar på det här sättet. Vi valde att göra så då vi var till Teneriffa förra året. Eftersom vi bodde i England då kunde vi välja och vraka bland billiga flygbolag som flög dit för en väldigt liten slant, och eftersom jag tycker det är väldigt roligt att jämföra priser då det kommer till att resa bestämde vi oss för att flyga dit med EasyJet och tillbaka med Norwegian eftersom den kombinationen erbjöd de bästa tiderna och det bästa priset. För två personer och ett incheckat bagage per väg, tur och retur, betalade vi totalt drygt £200. Att boka flygbiljetter tidigt är också ett bra tips för att få billigare biljetter.
Något som också kan spara dig pengar är att välja resor där det ingår en mellanlandning. Sådana resor är ibland lite billigare, MEN de tar också betydligt längre. Själv har jag valt mellanlandingsresor tre gånger, och jag kommer att undvika dem så långt det bara är möjligt i framtiden. Dels för att det tog mycket längre, dels för att min flygrädsla gör att resan känns ungefär tusen gånger värre om man måste mellanlanda. Om du bokar resorna skilt måste du dessutom hämta ut bagaget, checka in det på nytt, och så vidare. Kom då också ihåg att lämna tillräckligt med tid mellan avstigning och påstigning! Det smidigaste sättet att resa då en mellanlanding görs är att boka en resa där den färdigt ingår, då skickas ditt bagage automatiskt vidare till din slutdestination, och du behöver bara gå från det ena flyget till det andra.
Vilka är era bästa tips då det kommer till att boka flyg, hitta billiga flyg och att välja vem man åker med?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar