31 maj 2013

Hur proven fungerar på min utbildning

Vill minnas att ni var intresserade av att läsa mer om min utbildning. Tänkte ta och berätta lite kort om hur våra prov fungerar eftersom många nyligen haft/har provperiod. Vet inte om det är såhär prov funkar på alla utbildningar och universitet i England, men det här är i alla fall hur det funkar på just min utbildning!

Universitetet har provperiod i januari och maj. Då har väl mer eller mindre varje utbildning prov. Under första året hade vi inga prov i januari, och bara två-tre interna i maj. Under andra året hade vi inte prov under provperioden, utan istället i mars, av någon anledning. Då hade vi tre prov, men har istället sluppit interna prov nu maj (lyx!). 

Vi har två chanser att göra proven. Första är då de hålls i januari eller maj. I juni träffas någon grupp för ens program och går igenom allt, och efter det får man med säkerhet veta om man blivit godkänd eller inte (man får ett vitsord redan tidigare, och det ändras sällan). Andra chansen är omtagningen i augusti som man måste anmäla sig till för att få gå till och som man betalar för. Man kan endast gå på omtagningen om man är underkänd. Oberoende av vilket vitsord du får på omtagningen så kommer det sänkas till 40%, som är minimum för att bli godkänd. Så om du på omtagningen skulle få t.ex. 67% så blir ditt vitsord ändå 40%. Blir du underkänd under omtagningen också måste du gå om just den kursen följande år och får alltså inte gå vidare till nästa nivå. Så, man spenderar ett år med att gå enbart den där ena kursen och sen göra om provet igen tillsammans med de som började året efter dig, förhoppningsvis bli godkänd och sen fortsätta till nästa nivå med den klassen istället. Undantag finns, men de är inte väldigt vanliga.

Om du är sjuk eller av andra giltiga orsaker inte kan delta då provet hålls på riktigt, då räknas omtagningsdatumet som ditt första prov och du behöver alltså inte betala för det och dit vitsord sänks inte ner till 40%.

Utöver de interna proven gör vi också prov för NCTJ (National Council for the Training of Journalist). Under första året gjorde vi tre stycken i juni, och i år har vi gjort ett i maj och har ett till i juni. De proven betalar vi för (tror de som börjar från och med hösten inte själv står för den extra kostnaden), och kan välja att göra om dem senare oberoende av vitsord. Eller låta bli. Vi måste göra dem för att bli klara med vår utbildning, men vitsorden i dem påverkar inte om vi får gå vidare till följande nivå, eller våra vitsord för själva utbildningen i sig. 

2 kommentarer:

  1. De verkar mycket strängar hos er än här. Vi kan även här bara skriva omtenta om vi är underkända men vi kan i alla fall skriva om det hur många gånger vi vill tills det år godkänd och då får vi det betyg vi får på provet. Och om vi går vidare tills nästa kurs är beroende om vi har klara följande, exempelvis i höst ska jag gå C-kurs så före måste jag ha klarat A och B kursen eller en viss procent utav dem. Fast för att få kandidat måste jag vara godkänd i alla kurser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trivs ganska bra med våra regler eftersom det verkligen gör att folk pluggar. Det går liksom inte att strunta i det och "göra det nästa gång" eller gå första gången bara för att kolla hur provet ser ut. Går liksom inte att dra ut på sina studier. :) Fast här gör man överlag inte det, mest för att det inte går. Man kan studera på halvtid, och alltså gå utbildningen på 2 gånger normala tiden, men att bara sådär gå lite nu och lite då och en kurs nu och någon kurs senare (som verkar göras i alla fall i Finland verkar det som) går inte. + att ingen vill vara kvar så länge, för det kostar ju.

      Här pluggar man ju motsvarande program, så man väljer inga kurser själv, och många kurser hänger ihop. Så det du lär dig under första året är sånt du behöver inför andra året, och samma med andra året till tredje året. :)

      Vitsorden för varje kurs räknas också ut från vitsorden du får från alla uppgifter du lämnat in inom den. Så om du lämnar in t.ex. tre grejer under en kurs så räknas slutliga vitsordet ut från de resultaten. Och varje uppgift behöver inte vara lika mycket värd, en kan vara 40% av ditt vitsord för den kursen, en är 30% och en annan är också 30%.

      Radera