22 juli 2023

Vår nya soffa

Som jag tror jag redan skrev om så blev det väldigt snabbt beslutat i slutet av juni att vi skulle skaffa en ny soffa. Det resulterade i två saker: 1. Vi behövde bli av med vår gamla soffa, och 2. Ommöblerandet vi skulle göra då Per kom och hämtade mig från Helsingfors blev på hälften, och allt var huller om buller då vi sen kom tillbaka hem i mitten på juli.

Det var några som genast var intresserade av den gamla soffan, men en person som kom och tittade på den lämnade det sen så sent att meddela att hen inte skulle ha den, så ingen annan hann komma och hämta den. Vi hade hoppats bli av med den innan jag också for till Kimito. 


Då Per var här för att hämta mig provsatt vi också en hel del olika soffor, och blev oroligt besvikna då soffan vi tittat på visade sig inte vara något att ha. Sen hittade vi en annan vi gillade (men som inte var riktigt det vi letade efter) som vi tänkte att det nog blir om vi inte lyckas hitta någon bättre, och just då verkade det ganska hopplöst.

Så då vi åkte iväg mot Kimito var det lite av en dubbelbesvikelse: vi hade inte blivit av med vår gamla soffa, och soffan vi tittat på var dålig.

Som jag redan skrivit om åkte vi iväg och provsatt en massa soffor på vår bröllopsdag. Soffan vi hittat som backup var riktigt dålig i den andra butiken vi provsatt den i, för det var den nya versionen (och alltså versionen man skulle fått om man beställt den) som var sämre kvalité än den versionen vi först tittat på. Sen hittade vi en soffa som var okay, men som ändå inte kändes helt 100%. Alla soffors ryggstöd verkade ha blivit otroligt mycket sämre sen vi köpte soffa 2015.

Innan vi skulle åka hem gick vi ändå in i en sista butik. Jag hade redan sett att dom inte hade framme en enda soffa som uppfyllde det vi ville ha, men vi tänkte att vi ändå går in och tittar. För tänk om vi ändå hittar något bra? Och det gjorde vi! Vi kunde inte provsitta den, för dom hade inte just den storleken där, men vi provsatt en mindre version. Vi fick ett erbjudande (soffan var på rea, och sen fick vi ett erbjudande med lite extra rabatt!), åkte hem och funderade, och nästa dag ringde vi butiken och beställde soffan.

Under tiden vi var i Kimito var det flera som var intresserade av gamla soffan, men som sen ändrade sig. Dagen innan vi kom tillbaka till Helsingfors la Per upp vår gamla soffa i några fler grupper på facebook, och samma kväll vi kom tillbaka till Helsingfors hörde nån av sig och sa att de kunde hämta soffan följande morgon! Tjoho! Vi gav bort den gratis eftersom den ändå hade ganska många år på nacken (men ändå var i hyfsat skick), och vi inte hade lust att betala för att föra bort den. 

På måndags morgonen strax efter 8 var dom här och hämtade vår gamla soffa. Jag kunde dammsuga och tvätta golvet där soffan stått. Innan vår nya soffa kom mätte vi upp hur mycket plats den skulle ta upp här hemma, och jag hann redan bli ledsen och ge upp. Vi hade tänkt ha den på samma plats som den gamla, men då vi inte kunde ha den riktigt så långt mot ena väggen som vi hade tänkt så kom soffan ut väldigt långt åt andra hållet, och vi behövde också få skrivbordet att rymmas bredvid. I typ 10 minuter satt jag och var uppgiven, sen tog jag fram måttbandet och mätte en massa olika saker för att se hur vi kunde få allt att rymmas. Sen letade jag upp första bästa inredningsplaneringsverktyg på nätet, och så planerade jag om hela vardagsrummet. Och fick allt att rymmas! Dessutom verkade det se ganska bra ut.

Vid 16-tiden kom den nya soffan. Medan James och Per höll på med annat hann jag få bort all plast och kartong, och fixa större delen av skruvandet på den nya soffan (som egentligen bara var fötter och att få på plats hakorna dom olika delarna skulle hakas fast i varandra med). 


Då James hade somnat hakade vi fast delarna i varandra, och vi var klara med det redan innan klockan 21! Innan vi gick och lade oss hann vi också spraya den med något medel som ska göra den lite "vattenavstötande", eller i alla fall så den inte blir smutsig lika snabbt.


Och vet ni vad? Vardagsrummet blev mysigare och känns mer hemtrevligt möblerat så som det är nu. Vi behövde flytta om nästan alla möbler eftersom soffan blev i motsatta änden av rummet jämfört med förut, och skrivbordet flyttades från James rum (som fram tills nu varit kombinerat kontor och sovrum). Vi är SÅ nöjda med hur det blev. Jag var väldigt rädd för att rummet skulle kännas väldigt litet i och med att soffan var större än vad vi hade tänkt, men det känns inte alls trångt och litet. Den här möbleringen öppnade upp rummet på något vis, och gjorde det "luftigare". Och som sagt mysigare.

Har inte riktigt hittat någon vettig bild på hur vardagsrummet sett ut hittills. Men vi har haft soffan längst mot fönstret, och sen tv:n mittemot såklart. Sen bredvid tv:n har James leksakskök varit, och sen den stora byrån. Mitt emot byrån har det varit en fåtölj och två bokhyllor, en leksakshylla, och en massa leksaker. Hittade nu snabbt bara bilder från då jag höll på städa, så det är totalt kaos och mattan är borta. Men det ger en liten bild av hur det såg ut i alla fall, tror jag.



Det visade sig också vara svårt att fota hur det ser ut nu, men här är i alla fall ett försök! Tavlor ska ännu komma upp ovanför byrån och en anslagstavla ovanför skrivbordet.








Vi är SÅ nöjda med den nya soffan, och hur ommöbleringen blev!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar