14 juli 2023

Första hälften av Kimitoresan

Första halvan av min Kimitovistelse den här sommaren blev ganska händelserik. Det var mycket inplanerat och mycket program. Men tanken var att försöka få det mesta större gjort då, för att sen kunna slappa lite mera andra hälften. Dessutom var vädret inte vidare fint, så det kändes bra att ha program som till större del inte var så väderberoende.

Lördag 1.7

Pers och min bröllopsdag! 6 år har vi varit gifta!

Eftersom soffan vi hade tittat på inte alls var bra då vi väl såg den på riktigt och kunde provsitta den bestämde vi oss för att åka till Raisio och titta på en massa soffor. Kanske inte låter som det mest intressanta sätt att spendera sin bröllopsdag, men vi har i princip aldrig någon egentid så det här kändes som en enorm lyx!

Vi var till så många möbelaffärer och provsatt så många soffor. Dagen innan då vi tittade på soffor i Helsingfors hittade vi en annan som vi gillade då vi provsatt, och som vi tänkte att vi kommer köpa om vi inte hittar någon annan. Den var inte riktigt det vi ville ha, men kändes okay. Vi tittade nu på samma soffa i en annan butik, och det visade sig att den som fanns som visningsexemplar i Helsingfors var en gammal version, och nu hade den blivit en hel del sämre! Vi blev väldigt besvikna, men också lättade att vi insett det före vi köpte den modellens soffa! Men här började det kännas som vi kanske inte skulle hitta någon soffa trots allt... 

Sen hittade vi en som kändes okay, men inte 100%. Den var bättre än alla andra alternativ, men kändes inte helt bra. Och här började jag också bli vrålhungrig, så energin började verkligen dala. 

Vi gick snabbt in till några andra butiker än möbelbutiker (planen var att köpa lite kläder till oss själva, men inget av det vi tittat på var något vi sen ville ha, så det blev bara kläder till James). Och sen var Ikea näst på tur!

Vi började med att äta.


Då jag var mätt blev jag istället så enormt, enormt trött. Jag skulle utan problem kunnat somna där jag satt. Vet inte när jag senast skulle varit trött på det viset.

Vi lyckades ändå ta oss genom Ikea. Vi provsatt deras soffor, men hittade ingen vi riktigt gillade, och ingen som var helt det vi letade efter. Varför ska det vara så himla svårt att hitta en soffa?! Däremot hittade vi dom andra grejerna vi skulle ha från Ikea + en ny matta till James rum. Så ändå ett helt lyckat Ikea-besök. Vi kom inte ens hem med en massa grejer vi inte skulle ha därifrån. 

Mycket trötta bestämde vi oss ändå för att åka till EN sista möbelaffär. Jag hade kollat upp deras soffutbud på nätet tidigare, men sofforna som var av intresse fanns inte att titta på i den här specifika butiken så vi hade egentligen tänkt låta bli att åka dit alls. Vi gick ändå en runda där, provsatt lite soffor och hittade några vi gillade (men som inte var det vi letade efter). Då vi satt i en random soffa kom en från personalen och frågade om hon kunde hjälpa oss, och vi berättade vad vi var ute efter. Hon sökte bland deras utbud och föreslog soffan jag tittat på på nätet, men som de inte hade som visningsexemplar där. Men den soffan vi satt i då hon kom och frågade om vi behövde hjälp var den minsta versionen av den soffan. Den var bekväm, och högre kvalité än alla dom andra sofforna vi tittat på i alla dom andra butikerna. Det kändes som rätt soffa, för det var var vi letade efter och kvalitén kändes okay. Vi fick ett erbjudande på den, och bestämde oss för att tänka över det ett tag. Men otroligt tur att vi sen ändå bestämde oss för att gå in till den butiken!!

Vi gick sen ännu in till butiken bredvid (inte möbelaffär), innan vi åkte hemåt. På vägen stannade vi vid Citymarket och handlade lite, och sen åkte vi hemåt. Fast klockan bara var omkring 20 då vi var "hemma" igen då var jag så enormt trött! Tröttheten som uppenbarade sig då vi var i Ikea hade lite, lite minskat, men höll fortfarande i sig. 

Söndag 2.7

Eftersom jag inte hade sett James på en vecka var söndagens program att träffa honom. Han var med Per hos Pers föräldrar, så jag åkte dit en liten stund före han skulle vakna från sin dagssömn. 

Visst var han glad att se mig, men han var ganska oberörd av det, faktiskt. Och det är nog skönt på sitt sätt, att han kan ha roligt och känns sig trygg och glad fast inte hela familjen är samlad. Det har alltid gått bra förut också, men man vet ju inte hur det ska gå ibland i och med att saker ändrar så otroligt snabbt då det gäller små barn. Ena dagen gillar dom något eller är okay med att man gör något på ett speciellt sätt, och följande är det inte alls bra, och man har ingen aning om varför det ändrat så snabbt.


Vi gjorde egentligen inget speciellt den här dagen, vi umgicks mest. Då James gick och lade sig på kvällen åkte jag tillbaka till mamma. 

Måndag 3.7

Måndagen gick mest åt till att städa, så jag har inte så mycket att skriva om den dagen.

På kvällen hann jag med en promenad, och såg en söt pytteliten mus som sprang över vägen och sen gömde sig i gräset i diket!




Tisdag 4.7

Tisdagen såg egentligen likadan ut som måndagen: städning och promenad. 

Onsdag 5.7

Jag började med att ta en promenad under förmiddagen på onsdagen, eftersom jag visste att det skulle bli en del annat program senare på dagen, och jag kanske inte skulle hinna då.

Vi har i minst ett halvår tänkt att vi måste boka en klipptid åt James, för hans hår blev plötsligt långt och ostyrigt för några månader sen. Men det har inte blivit av, dels för att det glömts bort, och dels för att det verkar kosta ca 40€ i Helsingfors. Vi bestämde oss att vi skulle ta tag i det nu då vi var på Kimitoön, och dagen innan (på tisdagen) ringde Per frisören, och tack vare en avbokning fick vi tid redan dagen efter (på onsdagen)! Så nästa grej på schemat den här dagen var frisörbesök för James.

För ett ögonblick trodde vi det skulle bli total katastrof, för då det var hans tur vägrade han först ta av sig sin lippis. Han till och med höll i den så vi inte skulle kunna ta bort den. Sen ville han varken sitta själv eller i min eller Pers famn. Men sen då Per satte sig med honom i famnen gick det bra ändå.


Absolut noll skrik, och han verkade inte ens väldigt rädd eller spänd. Lite fundersam, men det är helt förståeligt med tanke på att det var första gången han fick håret klippt. Det blev klart på 15-20 minuter, och priset var också en hel del bättre än i Helsingfors. Så skönt att hans hår nu är lite kortare också! Det ser mer vårdat ut, och ser ut som en frisyr, till skillnad från den lockiga och lurviga look han hade före!

På kvällen var det våfflor på menyn.


Torsdag 6.7

Torsdagen blev en lång dag! Världsmarknaden som vi brukar besöka då den är i Helsingfors var i Åbo med start den här dagen. Vi har inte varit på marknaden på några år nu eftersom dom först hade paus på grund av pandemin, och sen tror jag dom inte var i Helsingfors då dom började igen. Eller så hade vi bara inte tid att fara dit då.

Vi startade halv 12-tiden från Kimito. Vi började med ett snabbt stopp i Raisio för att betala vår nya soffa. Det var meningen att vi skulle få en faktura/länk för att betala den, men eftersom den aldrig kom så bestämde vi oss för att ta en sväng via butiken och betala där. Det var avklarat relativt snabbt, och en extra bonus var att James fick glass av dom! Det var ett passligt mellanmål för honom innan marknaden.

Runt 13:30 var vi i Åbo.





Alma var väldigt glad över att vara ute bland en massa folk igen. Av någon anledning går hon alltid som ivrigast då vi i stadscentrum där det rör sig en massa människor, fast hon på vanliga promenader helst inte skulle gå alls. 


Vi passade också på att äta där. Per åt burgare, och jag och mamma åt fish & chips. Och James åt lite från allas mat, men mest hamburgarbröd. 



Vid 15:30 ungefär hade vi gått igenom hela marknaden. Som alltid köpte vi bretzels, det tror jag vi gjort varje år vi varit på marknaden. Mamma köpte lakrits, och Per köpte lite små söta bakverk.

På vägen hem stannade vi först vid Citymarket och handlade lite. Sen var klockan så mycket att James behövde äta något, men vi visste inte riktigt vad vi skulle hitta på. Förut älskade han franskisar, så det var alltid en lätt sak att få tag på då vi behövde något snabbt åt honom att äta. Men just nu går han igenom en period då han inte är speciellt förtjust i det. Istället fick det bli en hamburgare från Hesburger. En med enbart bröd och biff. Allt bröd och halva biffen mumsade han belåtet i sig. Det tog en halvtimme att få den burgaren, så klockan började plötsligt vara ganska mycket. Medan han åt sin burgare sprang Per in till Lidl för att se om de hade några grejer vi sett att de skulle ha den här veckan, men ingen av dom sakerna fanns i den butiken. Besvikelse. 

Sen åkte vi hem. Då vi hade ca 40 minuter kvar hem började James bli grinig. Inte så konstigt med tanke på hur länge vi varit borta, och hur mycket han behövt sitta i bilen. Normalt brukar han äta kvällsmat runt 18-18:30, när grinigheten kickade in var klockan strax innan 18, och han hade ju dessutom inte ätit en ordentlig middag. Som tur var hade vi köpt bröd då vi var i Citymarket, så han mumsade i sig 2 skivor bröd och en fruktklämmis (som han för det mesta typ helt bojkottar i dom flesta fall nuförtiden). Efter det var han på strålande humör och sjöng med i alla barnsånger vi lyssnade på.

Hemma var vi runt 18:30. James skulle vara med Per en natt till, så för min del blev mest att ligga på soffan och titta på tv, för jag var också väldigt trött efter en hel dag på språng.

Fredag 7.7

Fredagens planer blev att hämta en bäddsoffa och lite tillbehör som mamma skulle ha. James kom till min mamma den här dagen, och efter att vi lagt honom att sova dagssömn for Per och jag iväg till Ikea i Raisio. Vi hade några saker vi behövde uträtta före vi for till Ikea, men dom grejerna drog ut på tiden en del eftersom vi inte hittade det vi skulle ha i första butiken vi var till, utan fick leta i lite flera. Sen var vi hungriga och stannade för att äta varsin hamburgare på Hesburger innan vi fortsatte till Ikea. Planen hade ursprungligen varit att hinna hem tills James skulle äta middag 16-tiden, men klockan var redan lite efter 15 då vi äntligen kom till Ikea. 

Vi plockade på oss det vi skulle ha i Ikea, lastade in allting i paketbilen, och startade tillbaka mot Kimito strax efter 16. Vi var på Ikea ganska exakt en timme, och då hann vi också äta lite hotdog. Så vi kände oss ganska effektiva! I och för sig hade vi ju varit till Ikea inte allt för många dagar tidigare, så vi hade ju redan handlat det vi själva tänkt. 


Väl tillbaka hemma hos mamma började vi ganska genast skruva ihop soffan, och bara en liten bit in i skruvandet gick en av få plastbitar sönder! Alltså irritationen och ilskan vi kände då, med tanke på att den gick sönder trots att skruven som skulle dit inte ens hunnit spännas åt speciellt mycket.


Vi försökte läsa anvisningarna för att komma fram till om vi kunde fortsätta med skruvandet och fixa den där biten senare, eller om vi behövde paus där och vänta tills vi hade delen. Vi kom inte riktigt fram till något, och vågade inte chansa, så det blev att plocka soffdelarna åt sidan och fortsätta senare. Morr.  

Lördag 8.7

Planen för dagen var att först gå på konsert, och sen rusa iväg till Ikea igen för att hämta fler av plastdelarna vi behövde som gått sönder. Som tur var visade det sig att min kusin var på väg mot Kimitoön och kunde hämta bitarna på vägen! Det var otrooooooligt lättande att inte behöva åka iväg hela vägen till Raisio igen bara för det!

Det blev en tidig lunch för James den här dagen. Normalt äter han lunch klockan 11, men den här dagen behövde vi servera den redan lite innan 10. Han åt helt okay, men kanske inte riktigt lika bra som vanligt. Han verkade i alla fall inte speciellt varse om att det var en hel timme för tidigt. 

Då han hade ätit fick vi snabbt packa in oss i bilen och åka till Dalsbruk och Baltic Jazz, för i våras hade vi köpt biljetter för att gå och se Arne Alligator! Per och James var och såg på Arne i Helsingfors i vintras, och James hade tyckt väldigt mycket om det. Han har lyssnat på låtarna redan ett längre tag, och konserten i vintras hade varit väldigt spännande. Den här gången blev reaktionen lite varierad.

James var först lite fundersam för han tyckte det såg så mörkt ut i lokalen, men det berodde på att det var så ljust ute. Han är lite mörkrädd. Väl inne tyckte han inte det var för mörkt mera. Han tyckte det var väldigt spännande då han såg Arne Alligator-bilen, och frågade flera gånger var Arne fanns. Men sen då dom började spela blev han väldigt orolig och ville mest bara kramas och titta bort och allt verkade lite överväldigad. Ibland dansade han lite försiktigt med, men sen började han be om att vi skulle gå ut. Då hade det gått max 10-15 minuter av det 45 minuter långa konserten. 

Eftersom man kunde gå och komma lite som man ville så gick vi ut då han bad om det, och sen tillbaka in då han ville, och runt i lokalen efter vart han pekade att vi skulle gå. Dörren ut var öppen, så vi hörde och såg bra fast vi gick ut, så vi missade inte något fast vi gjorde så. James var också viktig med att Per och jag inte fick sjunga med, dansa, applådera, eller något sånt. En av gångerna vi gick ut så blev han intresserad av maten som såldes där, så vi köpte franskisar och en tripp åt honom. Då han fått det ville han att vi skulle gå och sätta oss långt bak i lokalen, så han kunde äta. Och med lite tripp och mat i magen var han betydligt gladare! Då kunde han igen njuta av musiken och dansa med lite. Tyvärr var det ju då bara ungefär 10 minuter kvar av konserten. 


Då dom slutat sjunga köpte vi en Arne-mjukis åt honom, som genast blev en favorit, och han höll i den hårt hela vägen hem (också fast han sov), och berättade att han skulle visa den till mommo, och visade den sen stolt för henne då vi kom dit.

Då konserten var slut gick vi också en snabb runda via jazzgatan (som var väldigt tom på försäljare, tyvärr), och gick sen till butiken och köpte glass som vi åt i bilen innan vi startade hem. James somnade ganska genast då vi startade hemåt, så vi körde en lite längre rutt så han hann sova 45 minuter. 



På eftermiddagen fick vi dom efterlängtade plastbitarna från Ikea, och vi kunde skruva ihop soffan. Då vi skruvat färdigt insåg vi också att vi i princip skulle kunnat skruva klart hela soffan utan den där plastbiten, för den behövdes för det allra sista momentet och inget annat verkade egentligen påverka den och vilken ordning det skulle skruvas i. Och den totala tiden det tog att få ihop soffan var inte alls speciellt länge. Väldigt bekväm soffa och skön och rymlig att sova i! Speciellt då man delar den med en 2,5-åring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar