09 augusti 2021

Produkter vi gillar för matning/pumpning

Det här inlägget är lite av en fortsättning på inlägget om bebisprodukter vi haft nytta av. Men här tänker jag fokusera mera på produkter som är relaterade till pumpande och matning. 

Av någon anledning har jag inte med nappflaskor på den här listan. Men där har jag ingen riktigt preferens. Vi använder två olika modeller från Philips Avent, och det har gått lite i vågor vilkendera vi gillat bättre. Vi använder både deras Classic+ med AirFree-ventil, och deras Natural, och jag har för det mesta föredragit Natural-modellen. Vi visste noll om nappflaskor innan James föddes, men jag har läst en del efteråt. Vi har inte känt behovet att byta till andra, speciellt inte efter att hans mage lugnade sig efter tre-fyra månader. Men skulle jag nu välja skulle jag nog vilja pröva Medela Calma. 


Elektrisk dubbelpump. Om man som jag väljer att pumpa mjölk under en längre period, och vill att så mycket som möjligt av mjölken man matar ska vara bröstmjölk, är en elektrisk dubbelpump i princip oumbärlig! Dels för att spara tid genom att pumpa båda sidor samtidigt och för att en elektrisk pump gör jobbet lättare, och många upplever att den gör ett bättre jobb. Men också dels för att, enligt Medela, ger det mer mjölk och mjölken har högre energiinnehåll. Jag har en Medela Swing Maxi Flex och har varit väldigt nöjd. Jag har planer på att skriva ett inlägg om vad jag tyckt om min pump, och ett med lite info kring vad man ska tänka på då man väljer pump. Och lite pumpningsinfo och tips. Så har ni några frågor kring det får ni gärna lämna dom i kommentarerna!


Manuell pump. Jag väntade ett halvår ungefär innan jag till slut valde att skaffa en manuell pump. Jag kände förut att det inte fanns så stor poäng med det eftersom jag tyckte det funkade så bra med enbart den elektriska, trots att alla instakonton jag följer om pumpandet sa att det bästa man kan göra är att skaffa en manuell också. Jag skaffade en då jag märkte en minskning i mjölkmängd, och kände att jag ville kunna lägga in korta extrapumpningar lite då och då för att boosta mängden. I efterhand är jag SÅ ARG på mig själv som inte skaffade en förut!! Så himla smidigt just för att lägga in extra pumpningar, pumpa snabbt on the go ifall man är borta och inte har möjlighet att göra sin vanliga pumpning rätt tid, och en massa annat! Jag håller verkligen med om att det är en must have om man pumpar på heltid, men säkert också något ammande föräldrar kan ha nytta av.


"Vakuumpump". Okay, så det här är en produkt jag egentligen inte hade någon större framgång med, men jag vet att många som ammar tycker den är bra. Man "suger fast" den på bröstet, och till skillnad från en vanlig mjölkuppsamlare så hjälper den här till att stimulera bröstet så mer mjölk kommer ut. Jag använde den till och från efter att jag pumpat för att få ut lite mera mjölk, men jag tror jag aldrig fick ut mer än 10-15 ml sammanlagt från båda brösten. Men många som använder den samtidigt som dom ammar har mycket större lycka med den här, därför ville jag lägga till den som ett tips.


Pump-BH:ar. För den som heltidspumpar är det här, i kombination med dubbelpumpen, ett måste enligt mig! Timmarna jag spenderar med pumpen varje dag skulle kännas ännu tyngre om jag inte kunde ha händerna fria, dessutom får jag sjukt ont i nacken och kroppen av att behöva hålla i själv. Med hjälp av pump-BH så har man händerna fria och kan göra andra saker medan man pumpar. Jag har inte gillat att vara uppe och göra en massa saker medan, jag föredrar att sitta, men jag kan äta, scrolla mobilen, sitta med datorn, läsa, eller något annat under tiden jag pumpar, och behöver inte enbart koncentrera mig på pumpandet. Jag har också någon gång lagat mat, diskat, matat James, eller liknande grejer. Så tack vare den här typen av BH så har man en enormt mycket större frihet medan man pumpar, och det har för mig bidragit enormt till att jag orkat hålla på så länge. Jag skulle slutat väldigt, väldigt tidigt om jag skulle behövt sitta och hålla i hela tiden. 

Den i beige kommer från AliExpress, för då jag först skulle skaffa så hittade jag verkligen ingenstans i rätt storlek, och det här var det enda vettiga alternativet jag kunde hitta, som inte kostade mängder och åter mängder. Jag skaffade två, och dom gjorde sitt jobb men dom var inga höjdare. Dom använde jag som BH också, men dom kändes ganska klumpiga och stora på något vis.

Den vita är Medelas egen, den jag egentligen ville köpa från början men som var slut eller bara fanns i stora storlekar överallt under en längre tid. Den tycker jag väldigt mycket om och den kostade bara runt 30€. Tyvärr blev den nästan genast nopprig och missfärgad, så den är kanske inte fantastisk kvalité. Den använder jag enbart medan jag pumpar, så jag kan använda andra, bekvämare, BH:ar resten av dagen. Den håller allt på plats väldigt bra, och jag upplever också att det bidrar till bättre pumpsessioner, och i viss mån också mer mjölk.


Mjölkförvaringsflaskor. Jag har gillat Medelas flaskor för att förvara mjölk i kylskåpet. Dom passar dessutom ihop med pumpdelarna, och om man skaffar nappdelar så kan man använda dom som nappflaskor också. Man kan frysa dom också, men jag har inte velat frysa in i flaskor. Jag har också Philips Avent-burkar som jag använt till och från för mjölk, men dom är otymplig att hälla från så dom har passat bättre för annan barnmat. Men dom går att använda ihop med Philips pump, och man kan också skriva på nappflasksdel. 


Mjölkförvaringspåsar. Om man vill eller behöver frysa in mjölk föreslår jag påsar istället för flaskor! Jag använder Medelas påsar och tycker väldigt bra om dom, men det finns en hel del olika märken. Påsarna är sterila och behöver klippas upp. Så länge man inte petar inne i påsen, utan bara häller mjölken dit, så håller sig mjölken ren. Dom här är inte jättelätta att frysa platta om man fyller dom till max, tycker jag, men går att få rätt platta om man t.ex. lägger en frysklamp på medan dom fryser. Jag tycker dom är lätta att hälla från då man sen ska använda mjölken, och materialet känns stadigt och hållbart.


Flaskvärmaren. Eftersom vi visste att vi skulle flaskmata kändes en flaskvärmare som en must have. Åtminstone bröstmjölk ska inte värmas i micron, och det tar ett tag för den att bli varm genom att bara lägga flaskan i varmvatten. Vi skaffade en flaskvärmare från Philips, och har varit så nöjda. Utan att skoja är det här nog en av dom mesta använda apparaterna i vårt kök. Den värmer rätt snabbt, det värms till rätt temperatur, och håller sen flaskan varm i en timme. I julas hade vi den med till Kimito, men inte nu då vi var i juli. Nu har James så fasta mattider så vi kan välja att värma flaskan i varmt vatten då vi är borta, men då han var liten och det var svårare att veta exakt när han nästa gång ville ha mat så kändes det skönt att ha något som vi visste skulle värma maten snabbt och till rätt temperatur. Men hemma skulle jag nog inte vilja vara utan den ännu heller. Det går också att värma barnmat och att tina upp mjölk eller mat.


Diskborste, diskmedel, diskhandskar. Vi använder oss av Philips diskborste, men såklart kan man ju använda vilken sort man vill, bara flaskorna och liknande har sin egen borste och inte blandas med det man diskar allt annat med. Orsaken till att vi skaffade Philips är för att den har en ände som går lätt att tvätta piparna på nappflaskorna med, och borsten passar väldigt bra i alla olika flaskor vi har. Dessutom tycker jag borsten varit lite mjukare än övriga diskborstar jag använt. Vi har helt enkelt tyckt att dom varit värda sitt pris, också fast dom nog kan kännas onödigt dyra för att vara en diskborste. Då det kommer till diskmedel har vi valt att använda sensitiv-diskmedel. Vi har inte hållit oss till något specifikt märke, utan använt lite olika. Vi ville inte använda något diskmedel med färg, doft eller liknande. Det finns specialdiskmedel för just nappflaskor, men vi har inte känt behovet av att skaffa något sånt. Jag tror dom ska vara bättre på att ta bort typen av fett som finns i mjölken. Bröstmjölken har kanske lite missfärgat vissa flaskor, eller gjort dom lite "grumliga", men eftersom dom är rena och det inte blivit någon yta eller hinna på dom så har vi fortsatt använda vanligt diskmedel. Jag har också valt att använda diskhandskar, för i och med att jag diskar så många gånger per dag då jag pumpar så började mina händer ta illa upp och kliade hejdlöst och var riktigt torra ett tag. 


Ångsterilisator. Vi skaffade en Philips vi är väldigt nöjda med. Igen, i och med att vi visste att vi skulle flaskmata valde vi att skaffa en lite större som man pluggar in i väggen istället för att skaffa en som man till exempel lägger i micron. Jag tror det nu kommit en ny version som också torkar grejerna, den är jag väldigt sugen på att skaffa, men det känns inte som tillräcklig orsak för att köpa en ny. Fram till väldigt nyligen, kanske 1-2 månader sen bara, så steriliserade vi allting varje dag. Nu har vi blivit lite latare och det blir ofta varannan dag istället. Jag skulle aldrig orkat sterilisera allting varenda dag om vi skulle behövt koka alla grejer. Det är mycket som ska steriliseras då det är nappflaskor, nappar, pumpdelar och mjölkförvaringsflaskor. Med den här är det bara att hälla i lite vatten, fylla, knäppa igång, och sen göra något annat istället för att vakta en kastrull med kokande vatten. Låter man bli att ta av locket då det är klart ska den också hålla grejerna sterila i upp till 24 timmar, om jag minns rätt.


Steriliseringspåsar. Superpraktiskt för då man är borta hemifrån så man inte behöver antingen släpa med sig ängsterilisatorn eller koka allting. Det är bara att lägga i lite vatten i påsen, i med grejerna som ska steriliseras, och så in i micron några minuter! Varje påse kan dessutom användas 20 gånger, så jag tycker de är ganska prisvärda också. Reser man mer eller är mycket borta hemifrån kanske det lönar sig att skaffa en ångsterilisator för micron istället, men om man som vi inte är borta jättemycket så är dom här riktigt bra. Det finns flera olika märken, men vi skaffade Philips eftersom det var dom vi kunde få tag på samma dag från en fysisk butik inför att vi åkte till Kimito i julas.


Barnmatsmixer. Då det var dags för James att börja äta annat än mjölk valde vi att köpa en barnmatsmixer eftersom vi inte hade någon lätt mixer som gjorde ett bra jobb. Dessutom är det här lite samma grej som med ångsterilisatorn. Enkelheten gjorde att det kändes värt att köpa för vår del eftersom jag ville laga egen barnmat. Det är bara att lägga grönsakerna/frukten i den och ångkoka. Sen vänder man på behållaren och mixar. Så allt görs liksom i samma utan att man behöver flytta hit och dit med maten. Dessutom behöver man inte stå bredvid och vakta medan den ångkokar, som man skulle behöva göra om man kokade det på spisen. Det jobbigaste med den är att diska delarna mellan dom olika rätterna, för jag brukar passa på att göra flera sorter på en gång då jag en gång lagar mat. I övrigt tycker jag den är fantastisk om man vill göra barnmat själv, men också spara tid. Dessutom kan man superlätt göra fantastiskt god äppelmos åt sig själv! Vår barnmatsmixer är en Philips, men det finns flera märken.


Isformar. Om man lagar egna puréer, eller har överbliven köpt puré, är isformar fantastiska! Vi har en sort som det ryms ~10 ml i, och en sort som det ryms ~15 ml i. Då kuberna fryst är det bara att flytta över maten till en påse istället och så kan man använda formarna för följande uppsättning mat. Jag tycker det är praktiskt då man vet ganska exakt hur mycket varje kub innehåller, så är det bara att plocka fram så mycket som barnet brukar äta. Jag tyckte det var svårt att hitta rätt storlek, men dom här båda sorterna är köpta från Amazon.


Kylväska + frysklampar. Om man som jag både pumpar och lagar egen barnmat så är kylväska och frysklampar något som behövs om man ska vara borta hemifrån under mattid. Vi hittade den här passliga storleken billigt hos Clas Ohlson. Jag tror den kostade under 10€ och rymmer kanske 9-10 liter? Om jag ska ha med mjölkförvaringsflaskor brukar jag lägga frysklampar i bottnen och på alla sidor, sen får man flera flaskor att stå stadigt i mitten, och dom hålls riktigt svala väldigt länge. Också fast man ska ha med mera eller något lite större som gör att man inte kan rada frysklamparna på det viset håller det sig kallt rätt länge. Det finns också både kylväskor och frysklampar speciellt för bröstmjölk, men vi tycker det här funkar bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar