16 augusti 2021

James 10 månader


14 augusti blev James 10 månader! Den här månaden var det inte heller rådgivning, så igen är måtten sånt vi mätt själva, så dom är kanske inte helt pålitliga.

Vikt: 9 kg
Längd: ~70 cm


Det blir svårare och svårare att få någon vettig bild på honom, för nu har han så bråttom att vända på sig och åla iväg någonstans genast man lägger ner honom!

Nu ålar han omkring i rasande fart överallt. Det känns som han aldrig är stilla, utan är på väg någonstans så fort han är på golvet. Han har också lite börjat ta sig över grejer, till exempel en del dynor och om en filt eller liknande hamnar under honom då han ålar omkring så tar han sig över den.

Eftersom han nu tar sig omkring mycket mer och mycket snabbare så hittar han också på bus så fort han får chansen.

Han har också fått två nya tänder nere.

Han sitter kortare stunder själv, ibland utan stöd men för det mesta måste han ännu stöda sig på sina händer. Han ogillar ännu att sitta på golvet och vill helst lägga sig ner genast. I soffan går det bättre.

Däremot så älskar han att stå upp. Han står nu väldigt stadigt, men fortfarande då vi håller i honom runt höfterna. Korta stunder har han kunnat stå själv så han håller i sig i soffan. Men han har inte ännu fattat att han fallet pladask om han försöker vända på sig allt för mycket, eller släpper taget om soffan.

Månadens stora intresse har varit att smacka. Han smackar en massa hela tiden! Vi tror det delvis kommer från att vi brukar pussa mot honom i luften, för nu börjar han alltid smacka som svar till det. Och det är så sjukt sött!

Vi har några gånger prövat ge annan mat än puréer, men hittills har han inte varit superintresserad av att lägga det i munnen. Mest vill han bara leka med det, och det kan ta en lång stund innan han stoppar det i munnen. Då är det också oftast bara snabbt, och han ser alltid ut som han genast ångrar sig, och det är inte alltid säkert att det hamnar i munnen flera gånger.

Han börjar ha större intresse av Alma hela tiden. Han verkar tycka hon är väldigt rolig och blir ofta väldigt ivrig då han ser henne. Ibland följer han efter henne, och skrattar massor då han tycker hon gör något lustigt. Han är ändå överlag ganska försiktig då han rör vid henne, så försiktig som nu en bebis kan vara. Alma tycker också väldigt mycket om honom, men har inte ännu riktigt vant sig vid att han nu rör på sig. Men fast hon inte alltid uppskattar att han petar på henne så gör hon inget annat än slickar på hans händer och fötter. Ibland tror hon att han leker med henne, men lugnar sig då man säger åt henne. Det känns som dom två kommer hitta på så mycket bus ihop i framtiden...

Nu börjar han också ha hittat in i lite mer av en rytm med hur han sover på dagarna. Vilka tider och lite hur länge. Skönt för alla inblandade, tycker jag!

Han har också varit med om sitt första fall. Som tur var det inte alls ett högt fall, men han landade med ansiktet först, vilket ledde till några droppar näsblod och en hel del tårar. Ganska snabbt var han ändå tillbaka till sitt vanliga glada jag, som tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar