14 oktober 2021

James 1 år


Idag blir James 1 år! Det här året har verkligen gått hisnande fort. 12 oktober var vi till rådgivningen, så den här gången är måtten lite mer tillförlitliga. 

Vikt: 9,31 kg
Längd: 73,3 cm

Han fick tre sprutor, och hittills har han inte fått några märkbara biverkningar. 

Det är näst intill omöjligt att lyckas få honom att ligga still så pass länge att vi skulle lyckas få ett foto på honom då han ligger still OCH ser glad ut, så den här månadens foton var definitivt en utmaning och resultatet blev nog inte jättebra.


Nu stiger han själv upp med stöd utan större problem, och han går omkring längs med alla möbler. Utan att hålla i sig lyckas han inte ännu gå, men det är full fart då han håller i sig. Han har också lite börjat förstå hur han tar sig ner från att stå upp. Till en början var det bara platt fall bakåt, men nu sträcker han sig efter någons arm, och tar sig sen ner via den.

På sista tiden har han också lite lite börjat krypa korta bitar. Hittills har han ju bara ålat omkring och är supersnabb så. Nu kryper han någon gång ibland, men ganska snabbt verkar han tycka det går för långsamt och så lägger han sig på mage och ålar iväg istället.

Nu är han också ganska nöjd med att sitta. Oftare och oftare sätter han sig helt själv då han klättrat eller då han leker med grejer. Absolut inte en favoritställning, men det är inte heller något han försöker ta sig bort från genast längre. Och nuförtiden tar han sig lätt tillbaka till krypställning, eller ställer sig upp om det finns någon möbel eller person nära som han kan ta i, från att ha suttit, så han lägger sig inte längre bakåt från den ställningen heller.


Han har börjat äta mera själv. Vi matar honom fortfarande större delen av maten, men han får för det mesta också någon form av plockmat som han får äta själv. Länge var han totalt ointresserad av att lägga något i munnen fast han glatt lekte med maten. Sen plötsligt förstod han att det gick att äta och nu plockar han glatt i sig mat själv.

Han har precis börjat vinka och försöka säga hej. Man ser hur han försöker allt vad han kan, men för det mesta låter det bara h-h-h-h, och ibland något som låter som ej, men han lyckas sällan kombinera lätena. Alldeles galet sött är det!

Fast han inte ännu säger något sådär på riktigt (fast han tydligt försöker säga hej, och mamma och pappa nog ibland sägs fast det inte ännu verkar vara medvetet eller så att han förstår vad han säger) börjar han nu låta mer och mer som om han har en konversation på gång då han babblar på. Det börjar finnas mer minspel och rytm och nyanser i hans "språk".

Något annat han gillar att göra är att typ gnugga händerna mot varandra, något han eventuellt plockat upp från då han sett oss bland annat desinficera händerna. Då hälsovårdaren gjorde det mellan varje spruta han fick nu på rådgivningen så härmade han henne varenda gång.

Han gillar fortfarande att rada grejer in i varandra, burkar in i varandra eller leksakerna i någon låda, och så vidare. Och sen ta ut dom därifrån igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar