måndag 17 oktober 2011

2. Universitet - Ansökan

Den här guiden är skriven under 2011-2014 då jag själv bodde i England. Den har inte blivit uppdaterad sedan dess, och jag vet inte längre om allt som står här stämmer.

Ansökan

UCAS har väldigt bra guide till hur man gör sin ansökan, så har man några funderingar är det bara att klicka in sig där. Jag vill också säga att läs deras guide innan du börjar med din ansökan.

Ansökan går till aningen olika beroende om du söker då du fortfarande går andrastadiets utbildning eller liknande (i mitt gymnasium gjorde de ansökan gemensamt under en infotimme, många andra skolor gör antagligen något liknande) eller efter att du gått ut och gör den själv. Jag gjorde den själv eftersom jag hade tagit ett ledigt år. Jag hade lite kontakt med min studiehandledare från gymnasiet och frågade vissa saker, men en stor del fick man reda på från UCAS egen hemsida. Ansökan är inte heller så invecklad. Men har du problem kan det vara skäl att höra av dig till din gamla studiehandledare, UCAS, något universitet du sökt till eller möjligen skicka ett mail till mig ifall det är något jag kan tänkas kunna hjälpa dig med.

Du behöver inte göra hela ansökan på en gång. Efter att du registrerat dig kan du logga in och fylla på din ansökan efterhand du har tid och möjlighet. Se bara till att få iväg den i tid! Gärna ett tag före deadline eftersom servern kan vara väldigt överbelastad då alla plötsligt vill ha iväg sin ansökan. Du behöver alltså inte vänta tills januari innan du skickar iväg den. Tror det går att söka från och med oktober eller något i den stilen. Kolla också upp när ansökan ska vara inne för din skola/utbildning. Oxford, Cambridge och vissa speciella inriktningar har deadline flera månader tidigare än resten.

Läs igenom noga några gånger innan du skickar iväg den. Har du förstått allting rätt? Är allt rättstavat? Är allting ifyllt? Är din e-mail rätt?

Ansökan kostar drygt £20 om du söker till mer än en skola och betalas i samma veva du skickar in ansökan. Visa Electron borde funka bra, det gjorde det åtminstone för mig som annars haft problem med att betala online.

Personal statement

Till sin ansökan behövs en Personal Statement. Börja med den i tid! Jag började med min i oktober och jag jobbade, stressade och grät över den fram till januari. Nej, att skriva den behöver inte alls vara en så plågsam upplevelse som det var för mig. Jag är sällan nöjd bara.

Läsa UCAS guide och googla mer info. Håll dig inom de utsatta gränserna för längd. Försök hålla dig till saken och försök göra den tydlig. Fundera över vad det är som gör just dig speciell och varför de borde välja dig. Smöra ändå inte för mycket, sånt märks. Det är inte fel att vända lite på orden och använda ord som låter bra så det kanske låter aningen bättre än vad det är, men ljug inte. Du kan bli fast för det senare i en eventuell intervju, och det kan verkligen sumpa din chans att komma in till skolan. Du gör det bara värre för dig själv genom att ljuga.

Vem är du? Vad gör dig speciell? Varför borde just du bli antagen? Varför vill du studera just det ämnet? Varför vill du jobba inom det? Din personlighet? Vad har du jobbat med/gått för kurser/studerat/annars gjort där du skaffat dig kunskaper som kan vara bra att ha i utbildningen du valt/yrket du vill få genom universitetet?
Försök få saker relaterade till det du ska studera, men utan att upprepa dig. Det är ingen idé att proppa det fullt med saker som inte har något som helst att göra med det du vill göra, för det kan oftast inte hjälpa dem att avgöra om du borde bli antagen eller inte.

Svårt att bestämma dig?

Jag hade stora problem att välja mellan två skolor som jag gillade, och jag är nog inte den enda som tycker det är jobbigt. Men här är åtminstone hur jag bar mig åt för att till slut bestämma mig.
  1. Titta igenom utbildningarnas innehåll, ordentligt. Är någon lite mer åt det håll du vill utbilda dig inom? Är det något du vill fördjupa dig inom som någon av dem inte tar upp så grundligt medan den andra gör det? Är det något du undrar är det bara att kontakta universiteten, de hjälper dig gärna. Det kan vara värt att maila dem dem redan då du tittar på universitet före du gör ansökningen också.
  2. Kolla hur högt just den utbildningen kommit på ratinglistor. Är det kanske värt att välja den med den bättre placeringen?
  3. Titta på stan i sig. Vilken ser trevligare ut? Vilken av platserna skulle du hellre bo på? Vilken tilltalar dig mer? Läs om dem. Om du har möjlighet, besök platserna.
  4. Surfa runt och kolla bostäder ifall du inte kommer att bo på campus. Priser och utseende. Verkar det vara svårt att hitta något som ser ens nästan beboeligt ut?
  5. Vad säger din magkänsla?

Efter ansökan

Efter att du fått iväg din ansökan är det bra att vänta på att få höra av din val. Vissa hör av sig nästan genast, andra tar det flera månader före de hör av sig. Ibland vill de att du ska göra några uppgifter, skicka in smakprov på dina kunskper inom området eller så vill de göra en intervju, i så fall kommer universitet att kontakta dig med uppgifterna eller förslag på en intervjutid. Ofta sköts intervjun över telefon/internet.

Du kommer att bli erbjuden unconditional eller conditional offers ifall det du skickat in möter deras krav. Får du ett unconditional offer betyder det att de vitsord du skickat in i din ansökan är tillräckligt bra, uppgifterna du gjort efteråt var bra eller intervjun var bra och du behöver inte göra något mer. Accepterar du platsen är den din.
Ett conditionl offer betyder att de ger dig en plats om du möter deras krav, t.ex. genom att få E i engelskastudentskrivningen eller att få ett medeltal på 6.0 i IELTS (som jag kommer att skriva om till näst).

I vissa fall behövs inga intervjuer eller liknande, dina vitsord är allt de behöver. Men väldigt många vill att du ska ha gjort ett IELTS-prov eller motsvarande. I vissa fall kan man också gå några månaders språkkurs (som oftast kostar en stor summa pengar) vid universitet istället för att göra ett engelskaprov. Mitt universitet erbjöd den möjligheten, men jag valde att göra IELTS eftersom det är billigare, enklare och min engelska är redan ganska bra.

Du behöver inte svara före alla universitet gett sitt erbjudande, men man kan göra det före genom att ta bort de resterande universiteten från listan.
Har du fått conditional offers kan du ha ett firm choice och ett insurance choice. Blir du antagen till ditt firm choice är det skolan du kommer att börja på. Blir du inte det är det ditt insurance choice, om du slipper in. Blir du inte antagligen någonstans finns det ännu en möjlighet, nämligen clearing. Jag har inga som helst kunskaper om hur det fungerar, så det får ni tyvärr läsa på UCAS om.

YouGo

Du kommer antagligen att få ett mail om det här från UCAS då du gjort din ansökan. YouGo (www.yougo.co.uk) är en hemsida där du kan bli medlem och få kontakt med andra som söker till brittiska universitet. Du kan till exempel leta upp andra som söker till samma utbildning och universitet som dig. Du kan också delta i olika diskussioner på deras olika forum och hitta länkar till lite allt möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar