27 april 2020

Vecka 4 och 5 (5-18.2)

En tid framöver komma en hel drös med såna här inlägg, så om du är totalt ointresserad av det här är det bara att hoppa över! Efter det kommer det upp ett nytt inlägg varje onsdag om veckan som gått. Eller det är målet i alla fall.

Jag kommer att börja med att skriva om vecka 4 och 5, och dom får bli ett och samma inlägg i och med att de lite flyter ihop i varandra. Före det här kände jag inte egentligen något, inte heller i början av vecka 4 egentligen, och jag visste inte om att jag var gravid.

Mycket är sånt jag inte direkt kopplade ihop med graviditet innan jag visste att jag var gravid, för väldigt mycket var sånt jag brukar kunna känna runt tiden jag ska få mens, eller annars då och då.

Hur jag mått under vecka 4 och 5

Halsbränna - Brukar ha då och då också annars ha halsbränna, men kan då koppla det till något jag ätit eller druckit. Har det då också i princip enbart på kvällen. Nu hade jag det typ genast jag lagt mig ner, oberoende av tid på dygnet. Till och med då jag vaknat på morgonen, och det händer aldrig normalt. Det här hade jag under slutet av vecka 4, men sen märkte jag inte av det så mycket mer.

Illamående - Jag är en person som snabbt mår illa av lite ett och annat, så illamående överlag är inget nytt för mig. Men nu har det varit mer/oftare än vanligt. Har senaste ~2 veckorna till och från mått illa. Inte mycket, utan snarare ett jämnt, nästan konstant, väldigt vagt illamående. Runt 4+0 började jag känna av mer illamående. Men då var det ännu typ som illamåendet jag ibland kan känna då jag är väldigt hungrig, och jag kände mig hungrig fast jag inte ville ha något. Jobbigt hur som helst, för det kändes så typ konstant under några timmar på dagen. Gick över efter middagen och jag mådde bra igen. I slutet av vecka 4 fick jag också otroligt svårt att borsta tänderna på morgonen. Jag har alltid haft svårt för det och fått kväljningar supersnabbt, men den här tiden räckte det typ med att jag stoppade tandborsten i munnen för att jag skulle få rejäla kväljningar.

Hungrig men ingen aptit - Det här går lite ihop med illamåendet. Har senaste ~2 veckorna känt mig hungrigare än vanligt, typ hela tiden. Men inget har låtit gott och jag har inte varit sugen på något alls. Allt har snarare låtit äckligt. Och om jag har varit sugen på nåt så var jag inte det längre då jag väl har det framför mig, då har det också varit äckligt och jag har inte kunnat äta så mycket. Vissa bilder på någons mat som jag tyckt sett äckligt ut har gett mig kväljningar, och jag är vanligen inte jättekänslig för sånt. Illamåendet, hungern och ingen aptit var lite en ond cirkel.

Trötthet - Mot slutet av vecka 4 började jag känna mig ganska trött, och inledde vecka 5 med att vara riktigt trött hela dagen. Jag brukar kunna vara ganska trött under dagarna annars också, men nu har jag sovit bra och känner mig tröttare än vanligt. Piggnar oftast till mot kvällen, precis som jag annars också brukar göra om jag är trött-

Fryser/har varmt - Jag hade några dagar i slutet på vecka 4 då jag till och från frös så otroligt mycket och hade kalla händer. Är en väldigt frusen person, men det här var betydligt mer än att jag bara hade lite kallt. Var ändå kortare stunder. Sen hade jag ibland jätte, jättevarmt. Det var typ lite som då man har feber, bara att det var kortare stunder, inte hela dagen, och jag kände mig inte alls febrig. Det här kände jag inte av väldigt mycket mer under vecka 5. Någon gång då och då kände jag mig lite frusen, men inte på samma vis som i början. Överlag hade jag nog varmare än vanligt, men inte så farligt som i början.

Höjd basaltemperatur och puls - Jag har använt mig av min LadyComp (p-dator) sedan slutet av 2015, så har hållit koll på min temperatur sen dess. Nu gick min temperatur upp en del efter en dipp, och gick upp till lite högre än vad jag oftast har under lutealfasen, och fortsatte hållas där. Det här är såklart orsaken till att jag haft så varmt på sista tiden, och jag vet att det är precis som det ska. Min puls gick också upp lite.

Finnar, speciellt på ryggen - Jag hade ovanligt dålig hy första veckorna. Jag brukar få det just innan mens, men den här gången var det varit längre än så. Jag hade också några stora, jobbiga finnar på ryggen, och jag brukar inte ha finnar på ryggen så ofta, i alla fall inte såna här. Det här gick mer eller mindre över under vecka 5, eller återgick i alla fall till normal mängd.

Törstig - Var också ett tag till och från ovanligt törstig. Kanske speciellt nattetid. Har alltid med mig ett stort glas vatten till sovrummet, men dricker typ aldrig något. Senaste tiden har jag däremot oftast druckit hela glaset under nattens gång.

Törsten och hungern har jag mest tänkt att beror på att jag från och med januari försöker gå 10 000 steg per dag, så jag vet inte om 100% (eller ens 1%) av orsaken är graviditet, kan också bara vara att jag rör på mig mer än förut.

Ont - Under 4+0 gjorde det ont på ett ställe på höger sida, typ strax ovanför höften. Det kändes typ som då man slagit sig, typ gått in i ett dörrhandtag eller ett hörn eller så. Så typ som ett stort blåmärke, ungefär, som jag kände av då jag rörde på mig på vissa sätt. Det gjorde inte ont hela tiden, och var som sagt mer av en smärta som om man slagit sig än något annat. Det kände jag inte av så mycket längre dagen efter.

Huvudvärk - Jag har haft en hel del vag huvudvärk under dagarna, speciellt vecka 5. Men typ den där sortens huvudvärk man har då man är riktigt, riktigt trött och hungrig. Så jag har mest kopplat det till dom två sakerna snarare än att det i sig själv var kopplat till graviditeten.

Tankar

Överlag har jag ändå mått bra, och har inte känt av väldigt mycket som jag genast skulle kopplat till graviditet, om jag inte hade vetat att jag är gravid. Annars skulle jag nog eventuellt bara trott att jag var på väg att bli sjuk, tror jag. Illamåendet har varit den värsta biten, för trots att jag inte spytt så har det dom värsta ögonblicken känts som om jag måste ligga helt blickstilla för att inte riskera att spy. Jag hatar att må illa och har lite, lite fobi för att spy. Sådär i övrigt så kändes inget av det hela på riktigt i vecka 5. Att jag var gravid kändes totalt overkligt. Fast det här varit målet sedan juni 2019.

I mitten av vecka 5 ringde vi också och bokade första rådgivningstiden. 

Magbild

Egentligen är ju en magbild totalt onödigt såhär tidigt, men jag vill ändå ha med det för att själv kunna titta tillbaka senare. Enda utbuktningen här är så som min egen mage ser ut.

Bilden är från slutet av vecka 4, och inte från vecka 5 som det står. Det här i och med att datumen ändrade lite efter ultraljudet, så den här bilden är egentligen från 3+5 tror jag det blir.


Texten om bebisens storlek kommer från appen Preggers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar