20 september 2024

Sveaborg augusti 2024

Så länge vi bott i Helsingfors har vi sagt att vi måste göra Sveaborgsutflykterna till en tradition, och åka dit minst en gång per år. Ändå har vi bara varit dit typ 2-3 gånger under dom snart 10 år vi bott i Helsingfors. Jag tror att jag kanske varit till Sveaborg flera gånger under åren jag INTE bott i Helsingfors, än medan jag bott här. 

En lördag i augusti bestämde vi oss för att nu var det verkligen dags att åka dit igen. Det blev James första besök dit, fast vi alla somrar planerat åka. Eftersom vi inte varit dit med honom förut hade vi ingen aning om vad han skulle tycka, och vi var beredda på att vi eventuellt skulle få sitta på någon lekplats hela dagen. Vi hade med oss lite mellanmål/lunch, och bestämde oss för att ta dagen som den kommer, och se vad James ville göra.


Dels för att göra dagen lite extra speciell, och dels bara för att det egentligen är lättast så, så tog vi först båten mellan Kronbergsstranden och Kronohagen istället för att ta bil eller annan kollektivtrafik. Och därifrån gick vi den korta biten till Sveaborgsfärjan. Vädret var superfint, fast det var ganska blåsigt. Jag ogillar att åka båt, men som tur var blåste det från något sådant håll att det inte gick väldigt mycket vågor någonstans där vi åkte. 


James älskar att åka den båten, och har åkt den mååånga gånger, både den här sommaren och förra. Och jag tror Per och James var och åkte den någon gång under vintern också.


Sveaborgsfärjan tyckte James också att var spännande. Det var en lite annorlunda båt jämfört med den som går från Kronbergsstranden. Vi tittade på kryssningsbåtarna som vi åkte förbi, och på en massa mindre båtar som var ute och åkte i det fina vädret.

Som vi lite hade trott ville James allra först till en lekpark, så så blev det. 


En liten stund lekte han innan han behövde på toa. Efter det tog vi lunch/mellanmålspaus, och sen gick James med på att vi skulle gå en sväng för att titta på andra delar av ön. Han var inte alls svårövertalad, utan tyckte genast det lät som en rolig idé.


Vi hade med vagnen eftersom vi tänkte att James kanske inte skulle orka gå så mycket, och det blir ofta att gå ganska långa sträckor då vi är till Sveaborg. Men han gick faktiskt större delen själv! Vi använder egentligen ganska sällan vagn nuförtiden, men i och med att vi inte ville behöva bära honom ifall han blev för trött var den med för säkerhetsskull. Dessutom gick det lättare att forsla alla saker vi hade med oss, än om vi skulle behövt bära allting, hehe. Himla praktiskt med barnvagn faktiskt, jag kommer nog sakna den ibland, sen då vi inte behöver den mera.


James är lite mörkrädd, så vi trodde inte han skulle vara så intresserad av alla gångar och tunnlar som finns på Sveaborg, men första han såg ville ha gå i! Så Per och James utforskade en hel del gångar och tunnlar, och James tyckte det var hur roligt och spännande som helst!


Med bestämda steg gick han hur duktigt som helst runt en ganska stor del av området! Jag är ännu imponerad av hur bra han orkade. Han tyckte dessutom det var väldigt intressant och spännande, och tittade intresserat på en massa olika saker. Ett litet hopp om att han kommer vara intresserad av historia och muséer har väckts i mig, ett intresse jag alltid lite hoppats på att kunna dela med mitt barn, men som jag tänkt att dom flesta barn nog inte tycker är så roligt/intressant. Vi har inte riktigt provat på någon sådan utflykt förut, men efter det här känns det som han kanske börjar vara tillräckligt gammal för att prova på något museum också.









Efter att vi hade gått en ordentlig runda och James började bli trött på att gå (och satt i vagnen sista biten, så helt onödig var den inte) gick vi tillbaka till lekplatsen vi var till i början. Vi hade ännu en stund på oss innan båten vi skulle ta skulle gå. Eftersom hundar inte får vara på lekplatserna så satt jag och Alma och väntade utanför. Alma behövde först titta att hon hade Per och James under uppsikt och hade koll på var dom höll till...


...sen gick hon med på att lägga sig på min rock på marken och vila. Hon gick också superfint större delen av promenaden runt ön, dessutom i full fart eftersom hon blir så ivrig då det är ett "nytt" ställe (tvivlar på att hon minns senast hon var dit, för det är flera år sen). Hon var riktigt slutkörd då vi kom hem, och dagen efter.


Efter 20-30 minuter lekande då James hann pröva det mesta i lekparken var det dags att åka hemåt.


James väntade ivrigt på att båten skulle komma.



James och jag spanade efter båtar igen på vägen hem. På vägen till Sveaborg såg vi Silja Line, och på vägen tillbaka såg vi Viking Line.


Vi behövde vänta en lite längre stund på båten tillbaka till Kronbergsstranden efter att vi stigit av Sveaborgsfärjan. James passade på att äta det sista av sitt mellanmål, han hade inte riktigt ro att äta det då vi hade lunchpaus på Sveaborg, så det passade bra att äta det nu istället.


Väl tillbaka på Degerö köpte vi glass som avslutning på vår utflykt, och sen åkte vi hem. Vi var hemma runt 17, så det blev middag för James, och sen hann han ännu ut och leka en stund. Sjukt ändå hur mycket energi det kan finnas i en (nästan) 4-åring! Resten av oss var riktigt trötta vi det här laget, men James for ännu på som ett yrväder och det tog en bra stund för honom att varva ner och somna på kvällen.

Vi hade verkligen en så himla rolig och trevlig dag på Sveaborg! Vi får se om vi lyckas göra det här till en årlig grej (eller kanske till och med fler än ett besök per år?), för James pratade i flera veckor efteråt om att han ville åka till Sveaborg igen, och frågade varje vecka om vi kunde åka då det blev veckoslut. Det är ju egentligen så lätt för oss att ta sig dit, ändå blir det så sällan av. Den här gången startade vi hemifrån runt 10:30, och var tillbaka runt 17, så det är inte ens en så lång dag. Båtresorna tar bara 15-20 minuter vardera. Vi var rädda att vi skulle få för lite tid på Sveaborg då vi tittade på vilka båtar vi behövde ta, men det blev alldeles perfekt med bara några timmar där (då vi åkt dit före vi hade barn så var vi där en riktigt lång dag och gick runt massor mer, därför visste vi inte riktigt hur mycket tid vi skulle behöva nu). Tråkigaste var nog den långa väntetiden mellan båt 1 och båt 2 på vägen hem. Ändå, helt perfekt längd på dagen/utflykten för James!

13 september 2024

Augustinatten 2024

Vi har inte gjort speciellt mycket tillsammans bara vi två, Per och jag, sen James föddes. Dels för att vi inte har någon nära som kan ställa upp som barn- och hundvakt, och dels för att James under sina första år var lite svår att natta. Nattandet har nu blivit bättre, och han sover också lite bättre överlag. 

Men det här (blandat med flera år av pandemi förstås, och saker som hänt i livet) har gjort att vi inte haft någon ordentlig date night på flera år. Vi har förstås varit iväg och hittat på saker lite ibland dagtid då vi varit i Kimito och haft barn- och hundvakt, men då har det ändå funnits en viss stress med att hinna tillbaka till nattning.

Men i början av sommaren fick jag upp reklam om Augustinatten, och såg att där skulle vara artister vi ville se. Jag tog tag i saken och köpte biljetter, och så pratade vi med bådas föräldrar om de kunde vara barnvakt och kunde ta sig ann nattningen. Alltid bra med backup ifall någondera skulle fått förhinder. 

På torsdagen 8 augusti åkte vi iväg till Kimito genast efter att James slutat dagis. 

Fredagen 9 augusti började Per och jag med att åka iväg och besikta mammas bil. Sen tillbaka till min mamma och sova en liten stund innan det var dags för middag, och sedan start mot Ekenäs!

Planen var att komma dit så vi skulle hinna se alla artister. Men till och med fast James inte skulle med så blev vi sena i starten, så tydligen gäller det här med att man alltid är lite sen då man har barn också fast man åker någonstans själv, haha! Men artisterna vi var mest intresserade av skulle spela senare under kvällen, så det kändes inte så jobbigt att vi blev sena.

Vi missade Averagekidluke och Fjellrev. Fjellrev hörde vi ändå lite av medan vi köade att komma in till området. Köandet tog mycket längre än vi trott det skulle ta, så jag tror vi var inne på området någon gång strax efter 19.




Första artisten vi hann se något av var VC Barre. 


Sen drog regnskur 1 av 2 över oss. Jag hade hållit koll på vädret hela veckan och visste att det kunde komma regn, så vi hade skaffat några regnponchon för säkerhetsskull. Hela dagen kollade jag hur regnmolnen rörde sig också. Första regnskuren gick bra. Det var inte så farligt, och vi höll oss torra tack vare ponchona och att vi stod under ett träd.


Nästa artist var Søte og Rare Gutter, som var kvällens överraskningsartister.


Medan dom spelade drog regnskur nummer två in. Som var en riktigt ordentlig åskskur. Vi såg hur regnet drog in över vattnet, och hur öarna i horisonten "försvann" en efter en då det regnade så rejält. Och sen nådde regnet oss... Då var klockan runt 20:30.


Det var en helt otrolig skur, och åskan hörde vi också några gånger! Alltså det HÄLLDE ner vatten, det var inget försiktigt sommarregn. Det verkligen ÖSTE, och blev stora sjöar överallt för att marken inte klarade av att dra i sig allt vatten. Det blåste också. Så trots att vi stod i skydd under samma träd som under första skuren, och hade regnponchon blev vi blöta. Det liksom forsade vatten ner för ponchon, så nedre delen av byxorna blev genomblöta, och så bara rann det vatten genom skorna. Skuren höll på en bra stund, och småregnade en stund till efter det.

Vi hade torra kläder och skor i bilen, men tyvärr fick man inte lämna området och komma in igen, så vi kunde inte gå och byta till torra kläder utan vi fick fortsätta dagen med blöta fötter. Som tur var var det ju bara från smalbenen neråt vi var blöta, men att ha plaskvåta skor, strumpor och fötter är ju så ÄCKLIGT! Jag hade stövlar i bilen, men jag får skavsår väldigt snabbt av dom, så efter att ha tittat på väderkartan och det innan vi lämnade bilen såg ut som det inte skulle komma någon superskur valde jag att ta skor istället för att behöva gå med stövlar hela kvällen. Skulle jag haft stövlarna skulle jag troligen varit helt torr ännu efter den där andra skuren, så jag var absolut lite sur på mig själv efteråt.

Men det fanns flera som var betydligt blötare än oss eftersom dom inte hade någon form av regnrock alls. Så det kunde ju varit mycket, mycket värre.


Första artisten vi var lite intresserade av, och som vi visste vem som var, var Albatraoz & Lil Sis Nora. Jag kände inte till deras musik riktigt innan, men Per kände till dom lite bättre. Jag blev positivt överraskad, och kände genast att det var sommarmusik för mig.



Per hade ätit lite tidigare under kvällen, men då var jag inte speciellt hungrig. Men efter att det började bli mörkt började jag frysa eftersom jag ju fortfarande var dyblöt om fötterna. Då passade det bra med en hamburgare. Då var klockan redan 22:30. Trots långärmat så frös jag så himla mycket till och från hela kvällen efter att det började bli mörkt. Så att jag stod och skakade till och från. Varma maten hjälpte i alla fall lite.


Hooja var följande artist på schemat. Jag gissar att det här nog var artisten Per var mest ivrig över, för han lyssnar på en del av deras musik. Och verkade också vara artisten som dragit dit större delen av publiken den här kvällen. Jag har någon av deras låtar på min spellista på Spotify, och James gillar ju såklart Banan Melon Kiwi & Citron, sådär som alla barn verkar göra. I övrigt måste jag tyvärr säga att jag inte ät något jättefan. Trots det var det en bra show och värt att se!




Sist ut var De Vet Du, som var orsaken till att jag köpte biljetter till Augustinatten! Då vi såg dom på Rockoff 2018 hade jag väldigt dålig koll på vilka dom är, men nuförtiden lyssnar jag på deras musik, tittar på deras YouTube-videor, följer dom på Instagram, och lyssnar på deras podd (en av mina favoritpoddar!). Så det var roligt att se dom i Finland/på fastlandet/längre söderut i Finland!



Lite före klockan 1 var det slut, och vi skyndade tillbaka till bilen så fort vi kunde. SÅ skönt att få byta till torra kläder! Kändes som byxorna och strumporna typ limmats fast i mig, för de hade varit på så många timmar och fick verkligen slita av dom. På med torra kläder, och sätesvärmaren i bilen, och så startade vi tillbaka mot mammas. Dit kom vi runt 2-2:30 någon gång.

James och Alma var hos min mamma, och nattningen hade gått superbra, men sen hade han vaknat till och varit lite ledsen några gånger, men sen lugnat sig då mamma gått in till honom. Så ändå ett bra första försök att låta någon ta hand om honom under kvällen + första halvan av natten (han har blivit nattad av andra kanske 3-4 gånger förut, men sen har vi kommit hem inom 1-2 timmar från att han somnat, så det här var ändå något lite nytt).

SÅ rolig kväll!! Trots regn, dyblöta fötter och att jag frös. Behövde verkligen få göra något som "oss själva" och gå på något sånt här igen. Det var för längesen sist, och jag hade glömt hur mycket jag gillar att göra sånt här! Man tappar ju verkligen så bort sig i sin föräldraroll.

09 september 2024

Empties juli 2023 - augusti 2024 - Hudvård

Och här kommer tredje och sista delen av årets empties, haha.


Masque Me Up hemp Sheet Mask regenerating & nourishing facial sheet mask (Goodiebox augusti 2020).
Den här sheet masken var SÅ fylld med serum! Den var liksom tung och det droppade från den, och ändå var det massor kvar i förpackningen. Den doftade ganska likadant som dom flesta sheet masks, liksom inget speciellt. Det är nästan som att det är själva sheet mask-materialet som doftar och inte serumet, eftersom typ alla doftar likadant. Den var i alla fall lätt att placera rätt, och den var ganska passlig storlek för mig. Eftersom den var så otroligt fylld med serum så var den lätt att "forma" efter ansiktet och det var så himla skönt att massera fast den på ansiktet. Tyvärr så gjorde mängden serum sen att den inte satt på plats jättebra då jag väl satte mig ner för att titta på film medan jag hade den på. Jag kände hur den lite gled ner vid ögonen och den där jobbiga lilla delen på den som var mellan nästan och överläppen. Men så länge jag satt och lutade lite, lite bakåt hölls den någorlunda där den skulle. Den kändes väldigt behaglig på ansiktet. Då jag tog bort den så märkte man att mycket serum redan hunnit dra in i ansiktet, men det var fortfarande massor kvar på huden. Jag försökte sprida ut det och lite massera in det i huden, och lämnade det sen att dra in. Det kändes inte alls som att det ännu var ovanpå huden efter en liten stund, fast det ännu var där, och så småningom drog det faktiskt in fast det var så mycket! Ett tag var det klibbigt på huden, men sen kändes det bra. Jag var rädd att det skulle göra att jag fick finnar följande dag, för det kan hända med de här maskerna som har supermycket serum i sig, men det fick jag inte! Huden kändes och såg väldigt återfuktad ut efteråt och dagen efter. Det här tror jag är första masken med såhär mycket serum i sig som faktiskt sen allt dragit in i huden och jag inte har behövt torka bort något alls. Jag skulle gärna använda den här igen.

Wander Beauty Baggage Claim Gold Eye Masks (Glossybox januari 2021).
Jag förväntade mig att det här skulle vara såna där vanliga hydrogel patches eftersom det var en ögonmask. Men nej, det kändes ungefär som samma material som en vanlig sheet mask, men med guldfärg på ena sidan. Dom var väldigt fyllda med serum, men gick lätt att applicera och hölls väldigt bra på plats, vilket jag var positivt överraskad av. Dom kändes väldigt sköna, och eftersom det var såna där tunna sheet mask-aktiga så kände man dom inte så mycket heller. Dom hade en väldigt vag doft som jag tyckte var lite citrusig, men det kändes mer i förpackningen än då dom faktiskt var i ansiktet. Efteråt blev det kvar ganska mycket serum i ansiktet, men det gick väldigt lätt att massera in och det drog snabbt in i huden. Jag såg såklart inte någon större skillnad efter att ha använt bara en gång, men det kändes som dom återfuktade väldigt bra. Jag tror faktiskt dom här kunde tänkas göra något om man skulle använda dom regelbundet. Jag skulle bra kunna tänka mig att använda dom här igen.

Sanctury Spa Daily Glow Radiance Tonic 150 ml (FeelUnique, 12€).
 Som ni troligen vet så brukar jag inte lämna produkter, jag brukar verkligen KÄMPA för att få slut på allting. Men den här funkade inte för mig. Min hy kändes alltid obehagligt klibbig efteråt, hur jag än använde den. Produkten innehåller glycolic acid, B3, och witch hazel, vilket kändes som en produkt min hy kanske skulle gilla/behöva. Och det var inte större fel på hur produkten funkade, eller hur min hy reagerade på den, men klibbigheten klarade jag bara inte av. Jag har ändå använt drygt halva flaskan, men sen gav jag upp. Produkten doftade inte speciellt mycket alls, och den kändes inte klibbig eller obehaglig, utan det var som en vanlig toner. Men efter att den började dra in i huden blev det klibbigt. Det är ett tag sen jag använde den senast, så jag kommer tyvärr inte riktigt ihåg så mycket mer om den. 

The Body Shop Vitamin E Moisture Cream 50 ml (The Body Shops Julkalender 2020, Lucka 1). Jag gillar verkligen doften av den här serien. Doftar så himla lätt och fräscht. Det här var en väldigt dryg och lätt kräm som återfuktade väldigt bra. Min hy gillade verkligen den här. Den här lilla bruken räckte superlänge för mig. Det här är en kräm jag kan tänka mig att köpa av.









Korres White Tea Fluid Gel Cleanser 200 ml (Chania Airport). Det här är min all time favourite ansiktstvål! Tror det här är typ tredje flaskan jag gjort slut på. Min hy älskar den här och mår så bra av den! Den är otroligt, otroligt dryg, löddrar inte speciellt mycket, men känns så himla len på huden. Den har en väldigt svag och mild vit te-doft som jag tycker doftar riktigt, riktigt gott. Det här är den första ansiktstvål jag hittat som på riktigt hjälpt till att göra min hy bättre. Om jag minns rätt hittade jag den här tack vare att man fick en liten flaska av den i någon av alla prenumerationsboxar jag haft, och jag märkte snabbt hur otrolig den var för min hy, och köpte den sen.  Tyvärr har dom slutat laga den här, vilket gjort mig så himla ledsen. Vi hittade av dom då vi var i Grekland och passade då på att köpa flera flaskor, så jag har åtminstone en oöppnad ännu. I Korres-butiken här i Helsingfors rekommenderade dom en annan liknande produkt istället för den här, så den har jag precis börjat testa och den verkar lovande. Men jag kommer sakna den här! Korres är inte direkt det billigaste märket av hudvård, men inte heller det dyraste. Däremot är deras hudvårdsprodukter jag testat väldigt dryga, och jag känner därför att dom faktiskt är prisvärda. 

The Body Shop Himalayan Charcoal Purifying Clay Wash 125 ml (The Body Shops Julkalender 2020, Lucka 22). Till pappers är det här en perfekt ansiktstvål för mig, och jag blev väldigt glad då den här dök upp i kalendern för jag gillar verkligen ansiktsmasken i samma serie. Och jag gillade den här också, jag tyckte den var behaglig att använda och ansiktet kändes väldigt rent efteråt. MEN, av någon anledning var min hy sämre än den NÅGONSIN varit under större delen av tiden jag använde den här. Jag använde den inte dagligen, utan det var några gånger i veckan i duschen. Så jag kan verkligen inte säga att det berodde på den här, speciellt som flera andra jag känner hade problem med liknande hudproblem under samma period, vilket känns konstigt? Men jag hade av någon anledning en period då jag hade enorma, djupa, finnar på flera ställen i ansiktet, och dom gjord riktigt ont, och det kändes som jag hade en på gång hela tiden. På grund av att det sen långsamt lugnade sig igen då jag använt slut den här så känns det för mig som att den här åtminstone inte gjorde situationen bättre, om den inte var en delorsak till problemet. Därför skulle jag inte köpa av den, trots att jag i övrigt inte har något illa att säga om den. Den doftade väldigt speciellt, men enligt mig gott, en blandning av kol och tea tree oil (som den innehöll). Det är en ganska stark doft, men jag tycker om den. Jag är lite rädd för att testa den igen ifall den påverkade min hy, för hudproblemen jag hade var riktigt jobbiga, och olikt något jag haft förut, trots att min hy inte är speciellt bra.

The Body Shop Drops of Youth Youth Concentrate 30 ml (The Body Shops Julkalender 2019, Lucka 24). Som några av er kanske vet så är det här en serie som innehåller några av mina favoritprodukter. Det här är mitt favoritserum! Det är otroligt drygt, och en sådan här liten flaska räcker evigheter åt mig. Doftar jättegott, men har ändå en väldigt mild doft. Krävs bara några få droppar, känns himla skön på huden, och drar in fort. Det blir inte alls klibbigt eller oljigt, och funkar superbra under hudkrämer. Min hy älskar den här, och den får min hy att kännas återfuktad och skön, och har också hjälpt till att hålla min bråkiga hy i schack. Jag har en till på lager som kom i följande julkalender, så den kommer jag snart att plocka fram. Den här serien heter nuförtiden bara Edelweiss, och är inte direkt The Body Shops billigaste serie. MEN otroligt dryga produkter som sagt, och det är en av mina absoluta favoriter! Värd varenda cent, och jag kommer troligen köpa av den själv sen då den andra också tar slut.

Stay Well Bubble Mask Peach 20 g (Rusta, 1,99€). Jag har använt bubble masks förut, men det här var en sheet mask som bubblade! Väldigt spännande upplevelse. Den här masken skulle vara deep cleansing, removing ecess sebum, nourishing och mousturising. Och jag skulle nog säga att den gjorde alla dom sakerna. Den kändes väldigt skön, bubblade massor, och huden kändes riktigt, riktigt ren efteråt. Jag kommer inte ihåg om den kändes direkt återfuktad efteråt, jag tycker inte djuprengörande och återfuktad brukar funka ihop då det gäller ansiktsmasker. Hur som helst så är det en mask jag kunde tänka mig att köpa igen.
Purederm Trouble Clear Spot Patches 22 st (Rusta, 2,99€). Dom här innehåller tea tree-olja och salicylic acid. Det är små genomskinliga "plåster" man ska lägga på finnar för att få dom att försvinna snabbare. I förpackningen fanns 12 stycken plåster som var 10 mm och 10 stycken som var 12 mm. Man skulle ha dom på minst 4-8 timmar. Jag valde för det mesta att lägga på av dom före jag gick och la mig, och tog sen bort det på morgonen. Dom här funkade faktiskt superbra, och för det mesta dämpade dom finnarna jättemycket, ibland till och med försvann finnarna av dom här plåstren. I och med att dom va genomskinliga så syntes dom inte speciellt bra heller, så dom gick bra att ha på dagen också utan att det var jättetydligt. Dom kändes inte heller så mycket, så för det mesta glömde jag bort att jag hade dom på, oftast tills James påpekade det. Dom här kommer jag absolut att köpa av igen!

Vichy Vichy Minéral 89 Daily Booster 1,5 ml x2 (testers). Det här är en produkt jag använt testers av flera gånger, och som man i någon prenumerationsbox fick en lite större tester av. Jag gillar faktiskt den här supermycket och skulle vara intresserad av att köpa den i fullstorlek. Den doftar inget, och känns så skön på huden, och min hy verkar må väldigt bra av den. Jag vet däremot aldrig om den ska användas lite som ett serum eller som en kräm, men efter lite research nu verkar det som man kan använda den som bådadera, beroende på hur man själv vill göra. En produkt jag kunde tänka mig att köpa av.
Tisserand Aromatherapy Tea Tree & Aloe Skin Rescue Stick 8 ml (FeelUnique, 5,40€). Den här skulle man lägga på finnar för att få dom att försvinna snabbare, men jag vet inte om jag upplevde att den hjälpte typ alls. Kanske lite? Det finns ännu lite kvar i den här, men jag orkade inte använda slut den eftersom jag hade andra produkter som gjorde mer nytta. Doftade starkt av tea tree-olja, vilket inte jag har något emot, men jag gissar att det finns många som inte skulle gilla det. Inte en produkt jag skulle köpa av igen.
En drös med mascaror får också åka ut nu. Dom har stått öppnade i badrumsskåpet lite för länge, och jag använder så sällan så det känns som att det är dags för dom att bli slängda.

The Body Shop Lash Hero Fibre Extension Mascara London Jet 01 5 ml (The Body Shops Julkalender 2018, Lucka 3). Jag hann använda den här några få gånger. Det är en sådan där udda mascara som har en borste man ska lägga på små fiber med, och sen en annan som man målar på själva mascaran/färgen med. Jag tror jag aldrig riktigt lärde mig hur man skulle få det bra, plus att jag redan har rätt långa ögonfransar så dom extra fibrerna kändes bara jobbiga att använda, och det kändes överflödigt för mig. Det är inte en produkt jag skulle välja att köpa själv.

Rimmel London 100% Waterproof Mascara 002 Brown Black 8 ml (Superdrug, £4.63). Det här är min go to mascara då jag köper själv. Jag kommer alltid tillbaka till den här (eller versionen som inte är vattenfast). Otroligt prisvärd, och är helt enkelt en bra basic mascara om man inte är ute efter något speciellt, och dessutom själv redan har lite längre fransar. Den gör inget extra, men resultatet är ändå bra/tillräckligt enligt mig, speciellt då jag mest vill använda mascara så det inte ser överdrivet ut, utan mer naturligt, men lite bättre bara än om man inte hade. Vad jag kan minnas var den också ganska vattenfast. Tyvärr hade jag råkat köpa i färgen brun-svart istället för svart, och det är nog största orsaken till att den inte riktigt blivit använd. Den här kommer jag köpa av igen.

Lumene Nordic Noir Deep Impact Mascara 15 ml (BetteBox februari 2017). Det här är nog den mascara av dom här jag använt mest. Vad jag minns var den riktigt bra. Jag gillade att borsten var ganska stor, men med lite kortare skaft. Dessutom är det en ganska stor förpackning, man får rätt mycket produkt. Den såg bra ut, och funkade bra för mig. Tyvärr verkar den inte finnas i sortimentet mera, annars skulle jag kunnat tänka mig att köpa av den.