16 december 2012

6. Bostad

Den här guiden är skriven under 2011-2014 då jag själv bodde i England. Den har inte blivit uppdaterad sedan dess, och jag vet inte längre om allt som står här stämmer.

Hitta bostad

Mitt tips är att ett tag före du flyttar börjar titta runt på internet för att se vad som erbjuds och vilka priser det rör sig om i stan du är påväg till. Du kan höra av dig till mäklare för att se vad de säger. Tyvärr är de brittiska mäklarna inte alltid speciellt snabba på att svara, så det kan löna sig att ringa. Eller meddela att du kommer att dyka upp nästa vecka (eller något i den stilen), det brukar ibland göra att de är ivrigare att svara. Vi fick kanske svar från fyra eller fem ställen av alla de vi hörde av oss till innan vi visste när vi skulle komma till landet. Resten hörde inte av sig alls.

Då du väl är på plats är det att börja gå till mäklare och berätta vad du letar efter. Vi besökte en stoooor del av mäklarfirmorna här och möttes överallt av väldigt trevlig personal (vissa trevligare än andra). De vill ha dina pengar, så de kommer att försöka hitta något du vill ha. Se bara till att inte tro helhjärtat på allt de säger, hur trevliga de än är. Gumtree är en bra sid att kolla om man vill hitta bostäder som hyrs ut av privatpersoner. En del mäklare lägger också upp annonser där. Många universitet hyr också ut bostäder, så det är värt att kolla vad de har att erbjuda ifall du är i landet för att studera. Börja kolla igenom lokaltidningar, i vissa fall har de också en del på sin hemsida för bostäder som hyrs ut. Www.rightmove.co.uk är en riktigt bra sida att leta lägenheter på eftersom större delen av mäklarna lägger upp sina lediga lägenheter där.

House Viewings

Kolla efter fuktfläckar/mögel! Känns bostaden fuktig är det säkrast att säga nej! I England verkar folk inte bry sig så mycket. Har du skrivit på ett kontrakt för 6 månader, jag då kommer du också betala hyra för 6 månader, också fast du flyttar ut (har du tur flyttar någon annan snabbt in och du behöver inte längre betala). Spelar ingen roll om det finns mögel i bostaden eller inte. Fundera på hur området får dig att känna dig. Vad säger din magkänsla? Känner du dig säker, eller får du en lite obehaglig känsla av att vara där? Fundera på hur det kommer att kännas att gå där en kväll?

Kolla hur mycket det drar vid fönstren och ifall det finns fukt där. Ta reda på hur värmen fungerar. Ingår den i priset? Hur fungerar det med värme i badrummet? Värme i det här landet är dyrt, och av någon anledning verkar få hus hålla inne värmen. Man ska ha på elemten och annan värme så lite som möjligt. Många har den på en kort stund på morgonen då det är uppstigningsdags och en liten stund på kvällen innan man ska gå och lägga sig, spelar ingen roll om det är svinkallt inne resten av tiden. Har du inte stora mängder pengar och värmen inte ingår i hyran, då ska du vara försiktig om du kommer från ett nordiskt land där det här med värme fungerar lite annorlunda.

Är det el eller gas till lägenheten? Personligen vill jag inte bo i en bostad med gas. Alla säger att det är hur säkert som helst, men antalet gasolyckor man hör om i det här landet skrämmer mig lite. Och England är inte direkt det modernaste av länder när det kommer till bostäder och sånt. Andra däremot älskar att allt i hushållet lever på gas. Det är helt enkelt en smaksak.

Vilket Council Tax Band hör lägenheten till? Hör det till ett högre band kommer det bli mycket dyrare att bo där än bara den vanliga hyran.

Kostnader – Flytta in

Hyr du via en mäklarfirma ska du vara beredd på att punga ut med en rejäl summa pengar innan du ens får se skymten av ett kontrakt. En holding fee för att de ska plocka bort lägenheten från internet och liknande platser, och sluta visa den åt andra. Det här är en summa du inte får tillbaka, men den binder dig inte heller till lägenheten. Men du får alltså inte tillbaka pengarna ifall du bestämmer dig för att inte hyra den. I samma veva betalade vi dessutom en summa för att de tar någon att gå igenom lägenheten och skriva upp precis vad som finns där och i hurudant skick allt är (det står till och med ifall t.ex. ett element är dammigt). Följande summa som ska betalas är en betydligt större. Det brukar ofta vara en månadshyra i förväg + ännu en månadshyra och ännu ~ £200 (det senare är en deposition som du får tillbaka om du lämnar bostaden i gott skick då du flyttar ut).
På det kommer ännu en viss summa per person som flyttar in. I den här summan ingår ”hyra” för nycklarna och administrationskostnader (att de fixar kontraktet, osv).

En stor del av de där kostnadena känns ganska löjliga, speciellt då man räknar ihop det och inser hur mycket man är tvungen att betala för att få hyra. Jag menar, sen kommer man ju ännu att betala vanlig hyra som de väl också får en del pengar från.

Det här var de största kostnaderna i samband med flytten utomlands för vår del, och vi har flyttat en gång till sen den där allra första flytten. Vi har fortfarande inte betalt tillbaka alla de pengar vi lånat av släktingar för att ha råd med att få hyreskontrakt. Det handlar i många fall om en fyrsiffrig summa man får punga ut med, mer eller ungefär lika mycket som en normal månadslön för ett jobb som inte kräver en högre utbildning i det här området. Alltså något som känns rejält om man inte har en stor summa pengar sparade eller har snälla släktingar som kan låna.

Möbler och liknande

Om du inte hyr möblerat behöver man ännu lägga ut pengar på möbler. Ikea är ju alltid ett förslag, eftersom man kan få riktigt bra saker för en inte allt för stor summa pengar. Här vi bor finns det ganska mycket butiker som säljer begagnade möbler i bra skick. Såna butiker ar alltid värde att kolla igenom, men i vissa fall är Ikea ändå ett billigare val. Bykmaskiner och sånt kan man också köpa ganska billigt begagnat från butiker som köper gammalt och fixar upp det så de är som nya ungefär. Brödrostar och sådan småsaker får man billigt från t.ex. Lidl eller ASDA. De flesta matbutikskedjorna säljer sånt i sina större varuhus. Gumtree är också en sida som är värd att kolla in. Ungefär som Blocket och andra sidor där man kan sälja sina begagnade saker.

Council Tax

Utöver hyran och alla räkningar för el, gas, vatten och så vidare måste man varje månad betala council tax. Det är en skatt som varierar beroende på var lägenheten finns, hur stor den är och vad den är värd. Det finns 8 tax bands, A-H, där A är det billigaste. Hur mycket det är varierar beroende på vilken stad man bor i, eftersom de själva bestämmer den. Det kastar ändå inte väldit mycket från stad till stad, eftersom staten också har ett finger med i spelet.

Bor det endast studerande i bostaden behöver man inte betala council tax eftersom man som studerande slipper det. Bor det bara en person i bostaden kan man be om att slippa betala hela summan. Det här gäller också i vissa fall där endast en person i hushållet är icke-studerande. Men det är något man måste kontakta sin council angående och se vad de säger om saken. Det finns också andra fall där man inte behöver betala alls eller bara betala en del av summan. Det är till exempel då det är en bostad som står tom (tror man då inte behöver betala för de 6 första månaderna den är tom) eller om man får någon form av stöd av socialen.

3 kommentarer:

  1. Hej Sandra!
    Jag har en del frågor så som om man nu är arbetslös vilka sätt är då bäst att ta sig till UK (England) ?
    För jag söker jobb aktivt där men får inget svar så jag funderar då på utbildning där då jag väl flyttat dit.
    Så hur kommer jag dit som arbetslös och villig att studera ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag känner enbart till universitetsstudier i England, och till dem söker man via https://www.ucas.com/ De har också en hel del info om hur ansökningen går till, så om det är den typens utbildning du vill söka till är det bra att ta en titt där. Jag vet inte var det kostar nuförtiden då man skickar sin ansökan, men jag har för mig att det var runt £20 då jag gjorde det. Om man vill studera i England går det bra att ansöka också innan man flyttat dit.

      Tyvärr har jag inga direkta råd om hur man gör för att flytta dit som arbetslös. Vi hade en hel del sparat då vi flyttade dit, och upplevde att det behövdes eftersom det kostar en del att flyga till England, åka dit man är påväg, bo någonstans innan man hittat sitt boende, betala avgifter för att hyra något, och sen faktiskt hyra något. Och såklart ha något att i övrigt leva på från det att man kommer dit till det att man får sin första lön. Jag skulle gissa att det är helt möjligt att flytta dit och fortsätta med jobbletandet väl där, men då skulle jag nog säga att man kan behöva ha några tusen euro sparat så att man har något att leva på där.

      Jag ber om ursäkt för att jag inte var till så stor hjälp. :( Tyvärr är det här inget jag har någon erfarenhet av, så jag har inga konkreta tips att ge. :(

      Radera