17 oktober 2012

5. Resa iväg

Den här guiden är skriven under 2011-2014 då jag själv bodde i England. Den har inte blivit uppdaterad sedan dess, och jag vet inte längre om allt som står här stämmer.

Boka resan

Det är en bra idé att slå fast ett datum, och boka resan i god tid, det är oftast det billigaste alternativet. Vi valde att flyga med Norwegian eftersom de flyger Helsingfors – London, och flyger en relativt vettig tid på dygnet. Det är dessutom billiga och det kostar inte mycket extra att ta med sig 40 kg bagage (handbagage och 2 väskor blir sammanlagt 50 kg). Planera också hur du tänker ta dig till flygfältet. Kan någon skjutsa dig?

Boka inte resan med första bästa flygbolag, utan surfa runt och se vad som erbjuds. Vilka priser rör det sig om? Vart flyger de? När flyger de? Är det direkt eller måste man mellanlanda? När du kollar upp vart i England de flyger, kolla flygfältets hemsida för att se hur förbindelserna därifrån till platsen du är påväg är. Ibland kan det löna sig att välja ett aningen dyrare flyg som flyger till ett flygfält som det är lätt att ta sig från istället för det billigare som du kanske måste byta buss/tåg antalet gånger före du är framme. Kom också ihåg då du bokar flyg att många billiga flygbolag tar en massa mer pengar redan för en väska, vilket i slutändan kanske gör att ett dyrare flyg ändå blir billigare, eftersom du bara måste betala extra för din andra väska (om du tar med fler), istället för att betala extra för båda väskorna.

Packningen

Jag är sämst på att packa, så det här är kanske inte något jag är bäst på att ge tips om.
Håll dig till viktgränserna så gott det går, annars kommer det bli onödigt dyrt. Gör en lista på vad du tänker ta med dig, så det är lättare att kolla att du har allt, och se över om det finns något du inte behöver första tiden. Gå igenom vad behöver du ta med dig genast, vad kan du köpa då du kommer dit, vad kan du hämta nästa gång du åker hem och vad kan postas åt dig efteråt? Om ni är fler som flyttar och kommer bo tillsammans finns det vissa saker det kanske inte är nödvändigt att båda/alla tar med sig. Kanske ni klarar er med en av det för en tid?

Ta sig från flygfältet

Från flygfältet då du väl kommer till Storbritannien är också något du behöver planera. Buss? Tåg? Känner du någon som kan köra dig? Kom ihåg att du kommer ha antalet kilo packning med dig, så det kommer vara bökigt och jobbigt att behöva släpa omkring på det längre sträckor. Tunnelbana är också jobbigt med den mängd bagage, åtminstone på de linjer som alltid är proppfulla och de tider då alla reser. Om möjligt lönar det sig att försöka ta tåg eller buss som går från flygfältet till dit du ska, utan byten. Annars ett val som involverar så få byten som möjligt.

Bussbiljetter och tågbiljetter blir oftast dyrare ju närmare resedatumet du bokar biljetten, alltså är det bra att boka tidigt. Det finns vissa hemsidor som säljer billigare biljetter (men ibland kan du ändå vinna på att boka det via vanliga hemsidorna).

Några sidor att kolla upp transport:

Det kan vara knepigt att veta vilken tid man ska välja då man bokar biljetter, men lämna tillräckligt med tid att ta sig från flyget och till där bussarna väntar. Och kom ihåg att ditt flyg kan vara försenat. Kolla upp policyn för just det buss-/tågbolaget du kommer att resa med för att se vad som sägs om att ändra biljetter ifall dit flyg är försenat.

Något annat som är bra att kolla upp är också lokala bussar och taxin. Bussen/tåget kommer knappast köra dig fram till dörren på stället du kommer att bo. Med mängden bagage kan det vara jobbigt att ta en av de lokala bussarna, och då man inte känner stället är det förvirrande. Därför kan en taxi vara ett bra alternativ.

Hotell/Hostel/B&B

Det smartaste draget är nog att bo på hotell/hostel/B&B första veckan eller så. Under den tiden hinner man sen titta på lägenheter. Det finns oftast antalet billiga alternativ, och vissa kan ha så att det är aningen billigre per dygn om man är där 7 dagar eller längre. Det är värt att kolla upp om det är möjligt att under tiden man är där förkorta antalet dagar man bokat rummet, ifall man hittar bostad snabbt, eller förlänga om man inte hittar. Vissa kan vara lite gnälliga, andra tycker inte det är ett problem. Men man kan var tvungen att betala för en dag längre än man sist och slutligen är där ifall man bestämmer sig för att förkorta hotellvistelsen.

Hostel är det billigaste alternativet, men det betyder också att du antagligen kommer att dela rum med antalet andra. Om det inte är ett problem är hostel ett bra sätt att spara in en del kostnader.

Några sidor att kolla efter tillfälligt boende:
Och sen lönar det sig att googla. Du kan hitta riktigt bra boende genom det också, sånt som inte finns med på den där typens sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar