29 juli 2012

102 Minutes: The Untold Story of the Fight to Survive Inside the Twin Towers


I april läste jag ut boken 102 Minutes: The untold story of the fight to survive inside the twin towers. Boken ä skriven av Jim Dwyer och Kevin Flynn och berättar historien om människorna i tvillingtornen den 11 september 2001. Allt är baserat på berättelser av överlevande, de som jobbade med att hjälpa folk, de som från utsidan såg det hända, telefonsamtal från tornen, och så vidare, och berättar alltså verkliga historier om vad som hände. Man får följa med dem från just innan planen kör in i tornen, till efter att de kollapsat. Förutom folk i tornen får man också följa de som försökte hjälpa; främst polis och brandkår. Det gås också igenom hur tornen var planerade och vad man trodde då man byggde dem, och hur samarbetet mellan polis och brandkår aldrig fungerat.

Jag älskade den här boken, man drogs verkligen med och vetskapen om att det hände på riktigt gör den riktigt sorglig till och från. Jag grät på flera ställen, och väldigt ofta då man redan visste hur det skulle sluta för någon så hoppades man om och om igen att det skulle gå på ett annat sätt. Det är en mycket välskriven bok, och det känns som om du lär känna många av personerna som det skrivs om. Det är knepigt att memorera alla som nämns, och jag blandade snabbt ihop folk, eller glömde bort vad som tidigare skrivits om dem, men på något underligt sätt kändes det ändå som om man lärde känna vissa av dem. Jag har väldigt svårt att minnas namn, vilket nog inte alls gjorde det lättare för mig.

Något annat som gjorde den här boken speciell är att man sällan fått höra väldigt mycket om de som fanns i tornen. Det fanns så mycket man aldrig tidigare fått veta, trots att man enda sen dagen det hänt fått höra massor om det. Boken innehåller också en hel del om bombincidenten i norra tornet 1993, som jag måste erkänna att jag inte ens visste hade hänt innan jag läste den här boken.

Känns som om jag inte behöver berätta allt för mycket mer om den här boken, för vi vet alla vad som hände den där dagen (om inte är det kanske dags att googla datumet...).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar