06 november 2011

Guy Fawkes Night

Igår var det alltså Guy Fawkes Night. En riktigt trevlig högtid, och fyrverkerierna vi såg var helt otroliga! Det var tre stycken ganska stora shower på samma ställe.


Kvällen började ganska händelserikt. Eftersom fyrverkerierna var en bra bit från centrum tog vi en buss dit ut. Vi hörde att någon kom och sa något om en olycka till busschauffören, men tänkte inte desto mer på det. 
Då vi kom till en korsning såg vi olycksplatsen. En av vägarna var avstängd och där fanns antalet ambulanser och polisbilar. Bussen stod ganska länge och väntade på att få fortsätta, och då vi sen körde förbi höll de på lasta in någon i en av ambulanserna. 
På grund av olyckan måste bussen ta en väg som egentligen inte hör till rutten. Och en hel del andra bilar gjorde ju såklart samma sak, vilket betydde köer längs en del ganska smala gator.
Då vi hunnit en liten bit på omvägen såg vi en bil som hade kört in i en buss. Det var som tur ingen större olycka. Sen körde en ambulans förbi oss väldigt fort, vilket var lite läskigt eftersom det som sagt var smala vägar och bilkö åt båda hållen. Strax efter det mötte vi en stor polisbil som också hade väldigt bråttom.
Så hann vi en liten bit framåt tills vi kom till en bil som var parkerad helt fjantigt, halvvägs in på en bussfil. Och eftersom det var bilkö i filen som kom emot oss var vi tvungna att stå där ett tag, om vi då inte skulle köra rakt in i bilarna vi mötte.
Så kom vi ut tillbaka på rätt rutt, och så såg vi en väg som var igenbommad och en blinkande polisbil. Vi tittade in på vägen och såg att det i andra ändan av vägen stod ett stort gäng utryckningsfordon och blinkade. 
Aningen händelserik ditväg alltså.

Då vi till sist steg av bussen behövde vi inte fundera länge vart vi var påväg. En ENORM grupp människor var påväg över vägen. På ett ställe undrade vi alla om det var grönt eller inte, väldigt förvirrande. Till slut stod vi alla där och fnittrade. 
Köade en kort stund, betalade in oss och undrade vart vi skulle gå. Det visade sig inte vara enbart fyrverkerier, det var ett stort tivoli också! Det såldes mat på en massa ställen också. Väldigt trevlig stämning, har aldrig upplevt en lika trevlig stämning på något liknande i Finland. Kan inte riktigt förklara hur jag menar, men folk här är så...brittiska!
Första showen var 19.15, typ 20 minuter efter att vi kom dit. Sen var det en klockan 20 och sista var klockan 21. De blev större och bättre hela tiden! Där emellan gick vi runt och tittade på vad som hände på tivolisidan, åt lite och drack varm kakao. Mot slutet hade vi riktigt ordentligt kallt. Men oj så det var värt att stå där från klockan 19!! Största och finaste fyrverkerishowerna jag någonsin sett!! 
Eftersom vi visste att många skulle gå då sista var slut stod vi ganska långt bak för att hinna före så många som möjligt. Visade sig vara ett smart drag för det gjorde att vi hann med första bussen. Busshållplatsen var packad med folk!

Vet i och för sig inte hur nyåret ser ut här, men hittills tror jag nog att jag föredrar Guy Fawkes Night framför nyår, speciellt som det där med fulla människor inte alls är min grej. Föredrar fantastisk, och trevlig, stämning framför jobbiga människor.

Lite foton och två korta videon från första showen:












Lite foton och två videon från andra showen:












Två videon från sista showen:



Slutet på tredje var jättefint!


En liten del av de som stod på busshållplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar