24 september 2011

ISOP

I måndags började ISOP (International Students' Orientation Programme), så det blev att åka till skolan. Måndag till torsdag var jag där några timmar varje dag för att gå på olika föreläsningar. Inte så mycket om skolan, det handlade mer om hur saker och ting fungerar i det här landet. Det var inte så hemskt mycket ny info för min del, eftersom det inte är SÅ stora skillnader mellan Finland och England. Men för många av de internationella studerandena är det en väldigt stor skillnad eftersom de kommer från en helt annan del av världen med en helt annan kultur.

På måndagen var det först en välkomna hit-infotillfälle. Efter det fick vi en snabb guidad tur runt skolområdet. Det är stort! Och oj vad de har satsat då det fixat platsen! Vi har en egen läkarstation där det jobbar åtta(!!!) läkare. Dessutom har vi en Costa Coffee och ett café som från och med nu i höst säljer Starbucksgrejs. Sen har vi också en restaurang/bar i skolan (ja, de säljer alkohol där). Där finns två bakautomater + en relativt stor Santander-bank. Biblioteket på skolan är typ 5-6 våningar, och det finns ett hus med datorer och sånt som är öppet 24/7.
Efter infon och rundvandringen var det en liten international information fair där det fanns lite banker, polisen och annat som kunde ge oss info om lite allt möjligt. Jag gick där en kort stund och åkte sen hem.
Pratade dessutom lite med en annan som börjar nu som är från Finland.

På tisdagen träffade jag en som ska studera samma som mig, och jag hängde med henne resten av veckan.
Började med att gå på en cultural transition-föreläsning. Det var väldigt intressant, speciellt då folk där berättade om saker som var annorlunda från sin egen kultur, och de som höll föreläsningen berättade om kulturkrockar de varit med om. T.ex. en av de som var där tycker det känns jätteunderligt att man här inte hälsar på varandra genom att kindpussas. En av föreläsarna berättade då om en gång då hon var i Frankrike hos en av sina vänner och de gick till någon bjudning. Första halvtimmen då de kom dit spenderade de med att kindpussas med varje person i lokalen, och det upprepades varje gång någon ny dök upp. Samma då någon for hem. Det kändes jätteunderligt och främmande för henne som är från England.
Efter det gick jag på polisens info. Skolan har tre poliser som har sitt kontor på campus. De patrullerar båda skolområdena och det är också de som har hand om universitetsstuderanderelaterade fall. Det var en av poliserna som höll den föreläsningen och han var världens roligaste och trevligaste! Han är från Wales, ogillar te (han skämtade om att britterna alltid löser allt med att dricka te) och sa att England är ett av de få länder där man kör på rätt sida av vägen. Han berättade lite om säkerhet och hur vi håller oss säkra här. Sen berättade han också om engelska polisen. De jobbar för drottningen och alltså inte regeringen. Och det är bara vissa poliser som får ha vapen, men de får inte bära runt på dem. Här i stan finns det två polisbilar som har vapen i bakluckan och i facken på båda framdörrarna. Det är de poliserna som skickas dit först om något involverar vapen, och de får inte gå med vapnen på gatan.
Efter polisinfon var det lite shopping och budgeting info.

Onsdagen blev en kort dag, bara intro to UK academic life. Och jag lärde känna en indonesisk tjej.

Torsdagen blev däremot betydligt längre. 4 infotimmar om att jobba i det här landet och lite tips om intervjuer och sånt som kan vara bra att veta. Pratade också med en kille från Indien.
Vi fick också veta att skolan har en tidning, radiokanal och tvkanal. Och de som är de högsta posterna inom SUBU (Student Union) är folk som är anställda och som alltså redan gått ut uni.

Infon vi fick under veckan var väldigt intressant, och allas historier var intressanta att lyssna på. Och så var det förstås jätteroligt att träffa lite nya människor! Men herregud vad trött man blir av att bara använda och lyssna på engelska en hel dag. På torsdagen (som var längsta dagen) var jag SÅ trött då jag kom hem. Hade visserligen sovit dåligt också, men ett "nytt" språk är otroligt tungt för huvudet. Men en bra vecka har det varit.

1 kommentar:

  1. Oj det där universitetet verkar stort :O och bra att ha en vecka med massa info och lära-känna-allt-tillfällen! ^^
    Jag förstår precis vad du menar att man blir trött av att lyssna och prata ett annat språk :S Har precis samma sak här med danskan.

    SvaraRadera