19 augusti 2011

Ser mitt huvud tjockt ut i den här?

Ser mitt huvud tjockt ut i den här? är en bok skriven av Randa Abdel-Fattah.

Boken handlar om 16-åriga Amal Mohamed Nasrullah Abdel-Hakim som är född och uppvuxen i Melbourne, Australien. Strax innan hon ska börja skolan igen efter lovet bestämmer hon sig för att börja bära slöja på heltid. Från förskolan till sexan gick hon i en katolsk skola, från sjuan till tian gick hon i en islamisk skola. Efter det satte hennes föräldrar henne i en privatskola där hon är den enda muslimen vilket gör att hennes val att bära slöja inte är det lättaste val hon gjort. Förutom de vanliga tonårsproblemen måste hon nu också hantera jobbiga kommentarer och att många tror att hon blivit väldigt, väldigt religiös.

Hon är förtjust i Adam, men tillåter sig inte att ha ett förhållande innan hon är gift, vilket leder till en del grubblande och vissa problem. Klassens populäraste tjej, Tia, blir om möjligt ännu jobbigare efter att Amal börjar bära slöja. Amal och hennes vänner försöker dessutom "rädda" en av deras bästa vänner, Leila, från hennes jobbiga föräldrar. Leila vill plugga juridik medan hennes föräldrar vill att hon ska hoppa av skolan och gifta sig så fort som möjligt. Därför bjuder de hela tiden hem passande karlar, vilket irriterar Leila.

Amal börjar då och då tvivla på att valet att bära slöja var rätt. Hon möter en hel del fördomar, och till och med hennes föräldrar försöker få henne att ändra sig. Amal som vanligen utan att tveka skulle ställa upp i debattävlingen som ska äga rum senare under året är nu tvungen att bli övertalad. Hon är rädd för att ställa sig på scenen framför massor av människor. Vad ska de säga?

Också fast jag inte varit helt borta då den kommer till islam så gjorde nog den här boken ändå att jag såg religionen, och kulturen, på ett helt nytt sätt. Det här är en helt fantastisk bok! Den är rolig, bra skriven och man börjar förstå vissa saker som man tidigare kanske inte helt fattat. Den här är verkligen, verkligen läsvärd. Det är en ungdomsbok, men jag tror att många vuxna också skulle dra nytta av att läsa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar